
Cântăreața Jamala din Ucraina a câștigat aseară cea de-a 61-a ediție a Eurovision Song Contest , care a avut loc la Stockholm, cu piesa intitulată 1944 .Aceasta are nenumărate trimiteri sociale, istorice și politice, deoarece amintește de nefericita deportare a tătarilor din Crimeea realizată de către dictatorul sovietic Iosif Stalin . Piesa a fost inspirată din poveștile stră- bunicii artistei , care a trăit acest episod tragic din istoria sovietică . Ucraina a terminat înainte de Australia ce s-a clasat pe poziția secundă cât și în fața Rusiei.
Ucraina- țară care e devastată de un conflict în est și de anexarea peninsulei Crimeea cu vecina sa Rusia încă din 2014, a realizat acest spectacol prin alegerea piesei Jamala ce reprezintă un adevărat manifest.
Cântăreața de 32 de ani, de origine tătară provenind din Crimeea amintește în cântecul său „1944” despre deportarea în masă efectuată de către Armata Roșie din același an. Aproximativ 240.000 de oameni din minoritatea musulmană de origine turcă au fost acuzați de către Iosif Stalin de colaborare cu naziștii . Aproape toți tătarii din Crimeea au fost înghesuiți în vagoane de marfă și trimiși în afara țării , cel mai mult în Asia Centrală , unde jumătate dintre ei au murit din cauza condițiilor grele de trai .
Teoretic , în cadrul acestei ediții s-a spulberat un mit deoarece este interzis să se prezinte cântece de protest în cadrul concursului Eurovision . Dar, organizatorul evenimentului , Uniunea Europeană de Radiodifuziune a declarat că propunerea ucraineană nu conținea niciun fel de mesaj politic . ” Mi-ar place foarte mult să cânt un cântec despre pace și iubire . Dar aceasta este ceea ce îmi doresc pentru toată lumea: pace și iubire „, a spus Jamala , pe scenă imediat ce i-a fost înmânat trofeul .
Juriul profesionist a aclamat-o pe prima australiancă Dami Im născută în Coreea de Sud ce a creat senzație, prin calitățile vocale etalate. Menționez faptul că Australia a condus clasamentul până aproape de final. Dar spectatorii au oferit un final dramatic prin acordarea celor mai multe puncte, din cele două țări rivale pe scena diplomatică . Ucraina a ridicat mai întâi totalul său la 534 de puncte , mai mult decât cele 511 puncte pentru Australia . Numai că, suspansul a rămas până la final.Astfel că, ultima țară prin telespectatorii care au votat au pecetluit soarta oferind laurii Ucrainei. Nimeni nu a putut anticipa această victorie neașteptată deoarece o lume întreagă s-a convins și a văzut cum reprezentantul Rusiei nu a colectat suficiente puncte ca să o depășească pe Jamala.Așadar, Serghei Lazarev nu a reușit , iar totalul său cu 491 de puncte a încheiat acest podium.
Comentatorii televiziunii publice ruse Rossia 1 au felicitat-o pe Jamala „cu amabilitate”, fără să spună un cuvânt despre tătarii din Crimeea. Au spus doar că melodia vorbește despre „rudele sale”, fără a da detalii. Cei de la Rossia 24 au spus că melodia este de fapt o rugăciune închinată celor care cu voia sau împotriva voinței lor își părăsesc casele în căutarea unei vieți mai bune.
„Dreptatea se va face dacă viitoarea ediție Eurovision va avea loc pe pământul strămoșesc al Jamalei – Crimeea ucraineană”, a scris pe Twitter Mustafa Nayyem, unul dintre liderii mișcării proeuropene Maidan din februarie 2014.
„Dacă Dumnezeu va vrea, într-o zi, o zi minunată, ne vom regăsi cu toții în Crimeea, eliberată de cotropitorul rus”, a scris pe Facebook Refat Ciubarov, liderul Adunării tătarilor din Crimeea.
Ediția din 2016 a avut probabil un record de audiență, odată cu transmiterea ei în direct în Statele Unite, dar și pe canalul de YouTube al concursului. La Stockhom, circa 10.000 de spectatori au urmărit în direct evoluțiile concurenților pe scenă.
Melodia câștigătoare :
Sursa foto : www.stuff.co.nz , 112.international
Relatare prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional