Ieri, 16 Septembrie, de la ora 17 00 la Ateneu, Orchestra Filarmonică din Monte Carlo dirijată de Cristian Mandeal a avut în program lucrări de Bartok, Enesci şi Mahler. Soliştii au fost mezzo soprana Ruxandra Donose şi tenorul Vincent Wolfsteiner.
Primul opus a fost Schiţele ungare de Bela Bartok, compusă în anul 1931ce este de fapt reorchestrarea unor piese pentru pian. S au remarcat între acestea un vesel Dans al ursului cât şi o scenă Veghe la secui. Aceste miniaturi reprezintă de muiltă vreme, piese de sine stătătoare ce se pot prezenta în programe simfonice, ca lucrări de sine stătătoare.
Acestea au un pronunţat caracter liric dar sunt impregnate de folclorul maghiar şi transilvan, cu accente de vitalitate.Rafinata şi experimentata orchestră Filarmonică din Monte Carlo a interpretat cu multă dăruire şi sensibilitate acest opus. Maestrul Cristian Mandeal cu gesturile sale pline de preciyie şi rafinament a condus impecabil desfăşurat materialul sonor.
A urmat Suita a III a în La Major op 27, Sătească. A fost lucrarea comandată special de Filarmonica din New York, interpretată în primă audiţie sub conducerea compozitorului în anul 1939.
Partea I Primăvara pe câmp a prezentat atmosfera unei dimineţi însorite. Diversitatea timbrurilor şi coloritul lor într o paletă eficientă a dozajelor au constituit importante repere.
Partea aII aCopi în aer liber e un tablou ce ilustrează joaca unor copii în lumina după amiezii.Efectele combinate ale unei luxuriante orchestre au fost prezente şi în această parte.
Partea a III a Vecha casă a copilăriei la apus de soare, Partae a IV a Păstor şi Partea a V a Păsări călătoare şi corbi vor sugera imagini , pline de freamăt a satului romînesc tradiţional.
Coloritul special al solo ului de oboi a avut acel dar de a emoţiona de a mişca publicul meloman. Asemeni unei imense şi nepreţuite capodopere, acest opus a adus ovaţiile şi aplauzele prelungite au răsplătit din plin prestaţia acestor muzicieni.
După pauză, Cântecul pământului de Gustav Mahler a fost oferit publicului în interpretarea Ruxandrei Donose şi lui Vincent Wolfsteiner. Calităţile vovale ale tenorului au fost etalate în prima dintre părţile acestei lucrări intitulate Cântec de pahar despre jalea pământului, un adevărat lait motiv al acestei lucrări+ Dar înainte să beţi , un cîntec să vă cânt.
Părţile lucrările sunt
I. Cîntec de pahar despre jalea pământului
II. Singuraticil toamna
III. Despre tinereţe
IV Despre frumuseţe
V. Cel ameţit în vremea primăverii
VI. Rămas bun
Omul care cîntă se află în punctul central al acestei compoziţii, în care se simte că autorul se concentrează mereu , chiar şi în părţile instrumentale, pe exprimarea unor idei ori a unor stări sufleteşti.
Valenţele extrem de rafinate ale timbrului mezzo soprane extrem de cunoscită publicului romînesc dar şi internaţional, Ruxandra Donose a reuşit să fie extrem de sensibilă, rafinată total etalate de cîătre această Doamnă plină de graţie.
Orchestraţia plină de culoare a întregului aparat a fost atent manageriată de către maestrul Cristian Mandeal într o excelentă colaborare şi versiune interpretativă.
Ovaţiile nenumărate şi buvhetele de flori oferite cu generozitate au încheiat după amiaza această plinp de rafinament!
Sursa foto enescu.tvr.ro
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment