
Economia României este o economie de piață, conform Constituției din anul 1991. Conform acesteia, statul este obligat să asigure libertatea comerțului și protecția concurenței loiale. În economia României acționează așadar legea cererii și a ofertei. La baza acesteia se află proprietatea privată care trebuie protejată și garantată.
Oficialii europeni consideră că finanțele publice au fost stabile în 2015. Însă, din cauza majorării salariilor în sectorul bugetar şi a reducerii TVA-ului, deficitul bugetar va creşte în anii următori.
O altă preocupare a Comisiei Europene este evaziunea fiscală ridicată, iar cele mai mari probleme sunt la colectarea Taxei pe Valoarea Adăugată.
Veniturile la buget sunt subţiate şi din cauza muncii la negru, dar şi a declarării unor salarii mai mici decât cele reale.
Comisia Europeană atrage atenţia asupra corupţiei din sectorul medical. Astfel, supravegherea contractelor de achiziții publice în sectorul medical este insuficientă.
Sunt şi inițiative legislative care ar amenința economia. Proiectul Legii dării în plată poate duce la destabilizarea sectorului bancar, spun experţii europeni. Legea s-ar putea aplica şi creditelor deja acordate şi ar viza toate împrumuturile garantate cu ipotecă, nu doar pe cele pentru achiziţionarea unei locuinţe.
În schimb, creșterea economică a României este printre cele mai mari din comunitatea europeană. Iar acest avans se va menţine şi în 2016 și 2017.
Creşterea deficitului bugetar pe ani
În 2015 s-a situat la 1% din PIB.În 2016 acesta a crescut la 3% din PIB iar pentru 2017 se estimează la 3,8% din PIB.
Cel puțin așa ne indică sursa oficială- Comisia Europeană.
Evaziunea fiscală ridicată va duce la următorii indici ce vor apăsa economia autohtonă.
Primul dintre ele ar fi colectarea redusă a TVA-ului.
În strânsă legătură cu aceasta,existența muncii la negru va avea repercusiuni ce se vor resimți profund.
Mai mult decât atât,pericolul declarării unor salarii mai mici în condițiile enunțate este iminent.
Corupţia din sectorul medical se referă la supravegherea contractelor de achiziții publice ce este insuficientă.
Iar unitatea de achiziții publice centralizate nu are personal suficient.În tot acest timp,unitatea de achiziții publice centralizate acoperă 25% din spitale
Legea dării în plată va duce la:
– aplicarea retroactivă a legii
– acoperă toate contractele de credit garantate cu bunuri imobile
– risc sistemic pentru sectorul bancar
Creşterea economică este una destul de robustă
2015: ↑ 3,6%
2016: ↑ 4,2%
2017: ↑ 3,7%
Sursa analiză și grafic: Comisia Europeană
Sursa foto : google.com