
Începutul lunii mai, mai precis mini-vacanța de 1 Mai, aduc cu șine noi reglementări în domeniul fiscal. Acestea vizează mult disputatul BACȘIȘ care, în ultima perioadă a fost picătura ce a dus la închiderea sau sancționarea dură a unor restaurante sau baruri.
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) aprobată în cursul zilei de ieri (22.04.2015) s-a legiferat ca toți agenții economici să beneficeze de controale mai relaxate din partea ANAF, iar bacșișul să devină transparent. Inițiatorii acestui proiect de lege sunt Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și unele patronate din industrie. Așa cum prevede noua Ordonanță, bacșișul, acest cui al lui Pepelea, va și înregistrat atât fiscal cât și contabil, dar pe un bon distinct de cel cu nota de plată. Firmele în cauză vor trebui mai apoi să facă, printr-un regulament de ordine interioară, precizarea dacă banii considerați bacșiș râmân la patron sau la angajat. Din momentul în care se știe clar cui îî va reveni acest venit, impozitarea se va face fie pentru operatorul economic ca și profit, sau angajatului ca venit salarial impozitat cu 16%, dar care nu va plăti TVA sau contribuții sociale.
Totodată, controalele ANAF sunt obligate să fie mai relaxate și să nu mai taie în carne vie, așa cum începuseră până nu de curând. Astfel, în urma unui control al agenților ANAF, cei prinși cu nereguli ce înglobează diferențe de până la 1% inclusiv ( maximum 300 lei înregistrați în casa de marcat la ora controlului), vor fi sancționați doar cu un avertisment. Pentru diferenţe peste 1%, dar până în 300 lei, amenda va fi între 2.000 și 5.000 lei.Pentru o difereță între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda crește până la 10.000 lei sau chiar 15.000 lei, iar dacă este peste 1%, amenda urcă la 20.000 lei şi se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic în cauză, începând cu a doua abatere într-un interval de doi ani. Dacă totuși, diferența este mai mare de 1.000 lei, dar sub 1% inclusiv, amenda va fi între 20.000 lei şi 25.000 lei, iar atunci când depăşeşte 1%, sancţiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activității de la a doua abatere într-un interval de doi ani.
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment