Tijele filetate reprezinta acele componente esentiale in multe domenii industriale si de constructii, folosite pentru a asigura prinderea sau fixarea stabila si rezistenta intre diferite componente ale unui ansamblu. In ceea ce urmeaza vom afla mai multe despre cum pot fi utilizate tijele filetate, care sunt domeniile unde se folosesc tijele metalice, dar si care sunt tipurile de tije disponibile pe piata de profil.
Definirea tijelor filetate si aplicatiile unde sunt utilizate
Tija filetata este reprezentata de bara metalica avand pe toata suprafata sa un filet, mai exact o striatura avand forma de spirala. Filetele de pe bara metalica se pot regasi in exterior, adica pe tija metalica, sau in interior, adica la nivelul componentelor care urmeaza sa se monteze pe tija respectiva. Prin intermediul acestor componente se asigura legaturi mecanice pentru realizarea unor prinderi sau asamblari puternice si care pot fi reversibile, prin folosirea de piulite si a altor elemente de fixare.
Tijele filetate sunt folosite intr-o mare varietate de aplicatii in industrie si in constructii. In cadrul constructiilor si a structurilor metalice, aceste componente sunt folosite pentru asamblarea scheletelor metalice sau fixarea componentelor structurale, precum coloane, grinzi sau placi de beton. In domeniul auto tijele filetate permit fixarea anumitor componente, asa cum sunt sistemele de directie sau suspensiile. Legatura asigurata de catre tijele filetate este foarte stabila si puternica, montajul fiind facut rapid si cu mare precizie.
O alta utilizare a tijelor metalice cu filet este in domeniul instalatiilor industriale si a echipamentelor. Fixarea diferitelor piese precum suporturi de echipamente grele si brate de sustinere este una dintre utilizarile acestor sisteme de prindere si asamblare. O tija filetata poate fi utilizata eficient si pentru designul de mobilier in cadrul pieselor reglabile sau pentru a conecta elementele de mobilier de tip modular.
Care sunt tipurile de tije filetate disponibile?
Exista mai multe tipuri de tije filetate disponibile si ele se diferentiaza in functie de anumite caracteristici. Din punct de vedere al materialului, tijele filetate pot fi fabricate din otel carbon, otel inoxidabil sau aliaj de aluminiu. Aceste materiale asigura rezistenta la uzura si coroziune.
Din punct de vedere al filetului, tijele pot fi metrice, adica avand pas metric, sau in inci, cu filet de tip uniform sau cu filet cu pas variabil. Acestea pot fi folosite conform cu standardele specifice fiecarui domeniu.
In functie de lungime si diametru, exista diferite variante de tije filetate. Dimensiunile pentru lungime si diametru variaza in functie de domeniul de utilizare si in functie de cerintele privind rezistenta necesara. Tijele mai lungi si cu diametru mai mare sunt recomandate pentru structurile mai grele, unde trebuie sa suporte sarcini mari.
Din punct de vedere al capetelor, o tija filetata poate fi dreapta sau poate avea forme speciale, de exemplu forme hexagonale. Aceste tipuri de capete permit strangerea cu diferite unelte. Acestea sunt tipurile de tije metalice cu filet in functie de materialul din care sunt confectionate, dimensiuni si forma.
Datorita durabilitatii si adaptabilitatii, tijele filetate sunt frecvent utilizate in foarte multe domenii de activitate.