Acest anunț survine ca urmare a efectelor de după producerea celor două atentate asupra creștinilor din Egipt. În duminica Floriilor, două biserici copte din orașele Tanta și Alexandria au fost ținta unor atentate cu bombă, soldate cu 44 de morți. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic.
Duminica Floriilor a fost una însângerată în Egipt. Două atentate cu bombă au avut loc la o distanţă de numai câteva ore, la biserici unde se adunaseră creştini copţi.Un număr de 45 de morți întregește terifiantul bilanț prezentat de BBC, care citează surse oficiale din Egipt. La biserica din Alexandria au fost ucise 16 persoane, în timp ce la biserica din Tanta si-au pierdut viața alte douăzecișinouă.De asemenea, 71 de persoane au fost rănite in Tanta, iar în Alexandria, 35, a declarat ministrul Sănătății din Egipt, ceea ce duce bilanțul răniților la 106.
Cei uciși în mod barbar și-au găsit sfârșitul într-o explozie provocată întenționat în interiorul unei biserici din orașul egiptean Tanta din Delta Nilului. Aceste informații au fost confirmate atât de mass-media locală cât și surse internaționale de stat. De asemenea, în Duminica Floriilor, o altă explozie a ucis 16 în fața unei biserici în orașul de coastă din Alexandria.
Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL, cunoscut de asemenea sub numele de ISIS) este grupul armat care a revendicat imediat atentatul și poartă toată responsabilitatea pentru ambele atacuri, deoarece au declarat aceste lucruri prin intermediul site-ului lor Amaq.Din câte se pare, actul terorist a fost efectuat de către doi dintre luptători kamikaze ce au purtat veste pline de explozibil.
De ce e vizată minoritatea creștină coptă din Egipt?
Grupaţi într-una dintre cele mai interesante culte din sânul creştinismului, copţii se constituie şi astăzi într-o comunitate aparte, greu încercată atât în trecut, cât şi în prezent. Cumva izolaţi într-un ocean musulman deseori ostil, copţii, care se numără din punct de vedere istoric printre primii creştini ai lumii, supravieţuiesc cu o admirabilă bravură tăcută tuturor atacurilor violente la care sunt supuşi în urma recentelor evenimente politice din ţările lor de baştină. Existenţa lor rămâne o dovadă vie a creştinismului străvechi, învingător şi în vremuri de restrişte.
La baza teologiei copte stau învățăturile Apostolului Marcu, cel care a adus creștinismul ortodox în Egipt.Copții din Egipt aparțin de Biserica Ortodoxă din Alexandria. Ei sunt cea mai mare comunitate creștină din Orientul Mijlociu, iar comunitatea lor a mai fost vizată și în trecut de atentate sângeroase. Ca un exemplu mai recent este cel al atentatului din luna decembrie, atunci când cel puțin 25 de oameni au murit și 49 au fost răniți , după ce o bombă a explodat în cea mai mare catedrală coptă din Cairo. Multe dintre victime au fost femei și copii. Acesta a fost considerat unul dintre cele mai sângeroase atentate care au vizat comunitatea creștină din Egipt, o comunitate care s-a confruntat cu persecuții și discriminare, mai ales de la îndepărtarea de la putere a fostului președinte Hosni Mubarak.
În urma exploziilor, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a ordonat trupelor armate să fie dislocate în întreaga țară pentru a contribui la securizarea „facilității vitale“ și a spus că vor fi impuse măsuri de urgență pe o perioadă de trei luni.
Primul atac a avut loc în biserica coptă Mar Girgis, de asemenea cunoscută sub numele de St. George, care a fost plină de credincioși ce veniseră să serbeze Duminica Floriilor, o sărbătoare creștin-ortodoxă ce marchează Intrarea Mîntuitorului Iisus Hristos în Ierusalim.
Televiziunea de stat din Egipt a raportat că cel puțin 71 de persoane au fost rănite în atac.Samer Shehata, profesor asociat la Institutul Doha pentru studii postuniversitare a declarat pentru Al Jazeera că atacurile arată un „interval de securitate extraordinară“ de către autoritățile egiptene. „În ultimele luni, au existat un număr crescut de atacuri asupra copților egipteni, în mod individual, precum și asupra bisericilor“, a declarat Shehata, adăugând că biserica din Tanta a primit o amenințare cu 10 zile în urmă. „Eu cred că acest lucru reprezintă o lipsă de seriozitate din partea statului în asigurarea cu adevărat a comunității copte și a locurilor care ar putea fi vizate, atacate.“
Atentatele sunt cel mai recente dintr-o serie de atacuri asupra minorității creștine din Egipt, care constituie aproximativ 10 la sută din populație și au fost direcționate în mod repetat de grupuri armate. Aceste acte deliberate împotriva comunității creștine vin la doar câteva săptămâni înainte ca liderul Bisericii Catolice-Papa Francisc va vizita Egiptul.
Minoritatea creştină din Egipt a fost vizată adesea de militanţi islamişti. Tot mai frecvent, bisericile copte sunt arse şi devastate, iar credincioşii creştini din Egipt sunt atacaţi, jefuiţi şi chiar ucişi.În prezent situaţia este încă tensionată, iar experţii în domeniu declară că nu se întrevăd speranţe pe termen scurt pentru o normalizare a situaţiei.Copţii de astăzi se văd nevoiţi să treacă prin încercări cumva similare cu cele la care au fost supuşi strămoşii lor. Atunci, creştinismul se dezvolta timid dar viguros la umbra marilor piramide…
Sursa foto Acasă, Ziare.com, Gandul
Material oferit de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional