Dacă ai reușit să obții un interviu de angajare, înseamnă că angajatorul deja consideră că ai putea fi potrivit pentru acel loc de muncă. Cu toate acestea, mulți aplicanți, printre care foarte probabil și tu, ajung în situația de a merge la interviuri peste interviuri, fără vreun rezultat. De multe ori, succesul poate fi obținut printr-o simplă schimbare în atitudinea ta. Pentru a știi ce faci greșit și ce ar trebui să schimbi, îți prezentăm mai jos 5 secrete pe care nu o să ți le spună nimeni, și care te vor ajuta să obții un job mult mai rapid.
Secretul 1: Aplică la joburi, chiar dacă nu te simți calificat
Sună cam paradoxal să aplici pentru un job care are cerințe în care știi că nu te încadrezi. Totuși, ar trebui să aplici. Motivul este unul singur: majoritatea angajatorilor sau a persoanelor care fac interviuri de angajare, nu știu clar ce așteaptă de la un angajat.
Majoritatea anunțurilor de loc de munca caută persoane cu o pregătire deosebită, competențe peste competențe, și o experiență de câțiva ani. Aceste anunțuri par a fi foarte concrete și probabil crezi că nu ai nicio șansă, în realitate însă, cei care au creat anunțul ar putea fi angajați de la resurse umane, care nu știu cu adevărat ce presupune jobul. Chiar dacă viitorul tău șef a scris anunțul, tot ar trebui să aplici, deoarece acesta ar putea fi atras de ceva special din CV-ul tău.
Secretul 2: Jobul e deja al tău când mergi la interviu
Atunci când dai un interviu pentru angajare, scopul tău nu ar trebui să fie acela de a câștiga jobul, ci de a nu îl pierde. Deoarece au nevoie e cineva cu abilitățile tale, și procesul de angajare durează destul de mult timp, cei care conduc interviul vor să se întâlnească cu tine cu scopul de a-ți oferi jobul. Adevărata provocare este aceea de a nu îi face să se răzgândească.
Secretul 3: Angajatorul vrea să te aprecieze ca persoană
Gândește-te puțin: angajatorul deja știe de ce ești capabil din CV-ul tău și eventual din scrisoarea de intenție. Atunci ce rost mai are să te cheme la un interviu? Adevărul este că pe parcursul interviului, angajatorul nu vrea doar să verifice dacă nu ai mințit în CV (ceea ce nu ar trebui să faci niciodată), dar și să își dea seama ce fel de persoană ești. Dacă vei lucra într-o echipă, acesta trebuie să se asigure că te vei putea adapta și că vei avea o influență bună asupra celorlalți.
Fii sociabil, vorbește sincer, și evită să dai răspunsuri prea generale sau clișeice. Nu te strădui să îi spui angajatorului ceea ce vrea să audă. Încearcă să legi o relație cu cel care îți ia interviul. La urma urmei, dacă acesta este angajatorul tău, va trebui să vorbiți și să vă vedeți aproape în fiecare zi, deci e bine să vă asigurați că vă placeți unul pe altul.
Secretul 4: Modul în care arăți, chiar contează
Aspectul tău creează un mare impact asupra angajatorului și poate să influențeze foarte mult decizia acestuia. Dacă ești îmbrăcat prea lejer la interviu, poți da impresia că nu îți iei rolul în serios și dai dovadă de neprofesionalism. Dacă angajatorul este unul conservator, ai putea avea probleme dacă ai multe tatuaje la vedere, piercinguri sau păr facial. Inclusiv dacă roșești repede, transpiri, sau pari prea emotiv, angajatorul ar putea trage concluzia că nu poți face față stresului impus de job.
Ideal este să porți o ținută office. Pentru un bărbat asta poate înseamna un costul negru, albastru sau gri de zi, cu o cămașă, cravata fiind opțională. Nu în pantofi sport, ci pantofi formali, și ca accesorii este indicat să porți un ceas care să te reprezinte. Găsești ceasuri de bărbați de la shopping-mood.ro, de unde poti alege un model perfect adaptat nevoilor tale si stilului personal. Un model casual-office te poate salva in orice situatie si, mai mult de atat, va da foarte bine unei tinute de interviu!
Pentru femei, ținuta potrivită este clasica fustă neagră cu o cămașă albă simplă, dar poți varia în funcție de stilul personal. Pieptănătura trebuie să fie una îngrijită, iar accesoriile pot, din nou, să spună destul de multe despre tine, gusturile tale, atenția la detalii etc. Ceasul este unul din aceste accesorii, iar dacă alegi să le porți, asigură-te că sunt ceasuri originale pentru femei si nu vre-un model contrafacut. Ceva simplu, calitativ si rafinat te va scoate on evidenta intr-un mod pozitiv.
Secretul 5: Nu te strădui prea mult
În timp ce angajatorii apreciază candidații entuziaști, este posibil să fii prea entuziasmat. Faptul de a arăta că ai foarte mare nevoie de acest job, te poate face să arăți rău și poate să îți scadă valoarea ca potențial angajat. De exemplu, dacă deja ești angajat și la un interviu spui că poți renunța imediat la locul de muncă pe care îl ai deja pentru job-ul nou, asta ar putea indica faptul că ești dispus să faci o mișcare neprofesională. Asta nu îl va flata pe angajator, ci îl va face să aibă îndoieli în privința ta. Nimeni nu are nevoie de angajați disperați, prea insistenți sau cu potențial de neloialitate.
Acum că știi aceste secrete, ai mai multe șanse să obții un interviu și un nou loc de muncă.