Vineri, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa crimă de război reprezentată de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina. Acest lucru a provocat un răspuns din partea Moscovei, care a afirmat că acțiunea nu are sens.
Guvernul rus a respins în mod constant acuzațiile potrivit cărora trupele sale ar fi comis orice fel de infracțiuni în timpul ofensivei de anul trecut în Ucraina.
Conform publicatiei EQYNews.ro, un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) a fost emis doar pe numele a trei președinți în exercițiu, printre care Vladimir Putin (Rusia), Omar al-Bashir (Sudan) și Muammar Gaddafi (Libia).
Deși este puțin probabil ca Putin să fie văzut în curând în fața instanței, mandatul ar putea duce la reținerea și extrădarea sa la Haga în cazul în care vizitează o țară care face parte din Curtea Penală Internațională.
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe baza presupuselor deportări ilegale de minori și relocări ilegale de persoane din Ucraina în Rusia. În plus, a fost emis un mandat de arestare și pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, din cauza acelorași acuzații.
Rusia nu a făcut niciun efort pentru a-și ascunde planul de a aduce mii de copii ucraineni în țara lor, pe care îl prezintă ca un fel de efort umanitar pentru a proteja orfanii și copiii rămași în zona de război.
După știrile de ultimă oră de la Moscova, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, și-a exprimat opinia pe canalul său de Telegram cu privire la deciziile Curții Penale Internaționale. Ea a declarat că acestea nu au nicio importanță pentru Rusia, nici din punct de vedere juridic, nici în alt mod.
Federația Rusă nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și, prin urmare, nu are nicio responsabilitate care decurge din acesta.
Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia consideră că întrebările puse de Curtea Penală Internațională sunt „scandaloase și inacceptabile”. În plus, el a declarat că orice decizie luată de Curte este „nulă și neavenită” în ceea ce privește Rusia.
Autoritățile ucrainene de rang înalt au salutat hotărârea Curții Penale Internaționale (CPI), care a fost descrisă de procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, ca fiind „o piatră de hotar importantă pentru Ucraina, precum și pentru cadrul juridic internațional”.
Yermak, șeful echipei prezidențiale, a declarat că eliberarea mandatului a fost „doar începutul”.
Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a considerat decizia ca fiind „una importantă pentru Ucraina și pentru întregul sistem de drept internațional… dar este doar primul pas în lunga căutare a justiției”.
În urmă cu aproximativ un an, Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a lansat o anchetă privind posibile încălcări ale dreptului internațional, cum ar fi crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina. În timpul celor patru vizite pe care le-a efectuat în Ucraina, Khan s-a concentrat pe posibilitatea comiterii de crime împotriva minorilor și pe distrugerea infrastructurii civile.