
Durerea în articulații apare la 30% din populația de peste 35 de ani. Și nu este vorba doar despre cazuri izolate de trosnire sau durere la mișcări bruște sau incomode, ci despre dureri regulate sau chiar constante într-o anumită articulație.
De ce pot apărea durerile în articulații?
- Sarcini crescute. Greutatea în exces, de asemenea, este considerată o sarcină crescută.
- Traume. Durerea poate fi de tip inflamator în caz de traumatisme ușoare sau acută, difuză în caz de leziuni severe ale articulației.
- Infecții. Acestea pot fi infecții generale (sistemice) (hepatită, varicelă, rujeolă, tuberculoză, endocardită, infecții fungice), care afectează alte țesuturi, dar durerea în articulații este un simptom secundar. De asemenea, pot exista infecții localizate, care pătrund direct în articulația traumatizată.
- Bolii autoimune. Artrita reumatoidă, sclerodermia sistemică, lupusul eritematos sistemic, boala Bechterew – în aceste cazuri, de obicei, suferă mai multe articulații deodată.
- Boli degenerative: artrita, artroza, osteoartrita. În caz de degenerare a țesuturilor articulare nu există inflamație, astfel că durerea în articulații în timpul mișcării este adesea singurul simptom al bolii.
- Guta – depunerea de cristale (săruri) în interiorul articulației sau în jurul acesteia.
- Tumori ale țesutului osos sau cartilaginos.
De ce apare durerea în articulații?
Pentru a înțelege mecanismul durerii, trebuie să știm ce reprezintă o articulație.
Articulația este o conexiune mobilă între oase. O conexiune simplă constă din 2 oase (de exemplu, articulația șoldului), iar una complexă din trei sau mai multe (genunchiul sau articulația radio-carpiană). Pentru ca oasele să se poată mișca fără obstacole, capetele lor care se întâlnesc (epifizele) sunt acoperite cu cartilaj hialin și sunt incluse într-o capsulă articulară, care conține o cantitate mică de lichid sinovial (un fel de lubrifiant). Cumpără crema articulatii.
Durerea în articulații (artralgiile) poate fi împărțită în două tipuri:
- De natură inflamatorie. În caz de traumatisme ale articulației sau infecții ale organismului, apare inflamația membranelor articulației sau a țesuturilor adiacente, ceea ce exercită presiune asupra pachetelor neuro-vasculare și generează durere.
- Tip degenerativ. În cazul distrugerii componentelor articulației (lipsa de lichid sinovial, distrugerea cartilajului), apare frecare excesivă între epifize, oase (mai exact, plăcile subcondrale situate sub cartilaj), care sunt și ele pline de terminații nervoase, provocând durere. Această durere este de obicei mai ascuțită și mai severă decât durerea de tip inflamator, deși poate fi uneori intensă și persistentă.
Durerea în articulații se clasifică după:
- Tipul de leziune: inflamatorii și non-inflamatorii;
- Extinderea leziunii: mono-(unul), oligo-(2-4) și periarticulare (mai mult de 5 articulații);
- Locația: tipul general poate afecta mai multe articulații deodată (de exemplu, în cazul reumatismului), iar tipul localizat afectează o articulație specifică (în caz de traumatisme acute sau tumori).
Care articulații sunt cele mai frecvent afectate?
- Genunchii. Pot fi afectați de sarcini excesive (la sportivi, în cazul obezității), reumatism sau artrite/artroze (de obicei, articulațiile sunt afectate simetric), meniscopatie, durere referită în cazul afectării articulației șoldului.
- Articulația șoldului: complicații după fractura colului femural, osteoartrită, artroză, osteochondroză a regiunilor inferioare ale coloanei vertebrale.
- Glezna: luxații, slăbiciune a aparatului ligamentos, artrită.
- Încheietura mâinii: reumatism, artrită, luxație, sindromul de tunel carpian.
- Cotul: reumatism, artrită, osteocondrită, bursită (inflamația capsulei articulare).
- Articulația umărului: artrită/artroză, tendobursită, rupturi ale capsulei articulare datorită încărcărilor fizice, osteochondroză, durere iradiată în umăr.
Tratamentul durerii în articulații
Tratamentul durerii în articulații nu se concentrează doar pe ameliorarea durerii, ci și pe eliminarea cauzelor care au determinat-o. Prin urmare, primul pas este identificarea cauzei durerii articulare. Cumpără crema articulatii.
Diagnosticul durerii în articulații
- Colectarea anamnezei pentru a afla detalii despre alimentație, sarcini fizice, istoricul bolilor din familie, afecțiuni anterioare infecțioase (de exemplu, gripă sau angină, endocardită).
- Examinare fizică (palpare, palparea articulațiilor).
- Analiză biochimică a sângelui (mai ales în cazul suspiciunii de reumatism).
- Radiografie a articulațiilor.
- Artroscopie.
- Imagistică prin rezonanță magnetică sau tomografie computerizată.
- Puncție articulară (cu recoltarea lichidului sinovial).
Cum se realizează tratamentul durerii în articulații
După diagnosticarea și identificarea cauzei durerii, tratamentul poate include mai multe direcții:
- Tratamentul bolii de bază;
- Medicamente antiinflamatorii care reduc umflăturile, scad temperatura;
- Tratament antiviral, antibacterian și antifungic;
- Analgezice;
- Terapia cu vitamine;
- Acupunctura, magnetoterapie, masaj;
- În caz de degenerare severă a articulației, poate fi necesar să se efectueze o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea articulației.
Specialiști care tratează durerile articulare:
- Reumatologul – pentru durerile de natură inflamatorie;
- Artrologul – tratează artritele, specialist de profil chirurgical;
- Ortopedul – se consultă, de obicei, atunci când tratamentele de la alți specialiști nu au avut efecte pozitive sau în cazuri avansate, când articulația își pierde funcția.
Prevenirea durerii în articulații
Pentru a reduce riscul apariției durerii în articulații, este important să se administreze regulat complexe de vitamine și minerale, în special Omega-3, vitaminele B și C, precum și calciu împreună cu vitamina D. De asemenea, evitați sarcinile, mai ales mișcările bruște și de tip smucit. Este important să duceți un stil de viață sănătos, să vă întăriți imunitatea, să dezvoltați aparatul articular și ligamentar, să renunțați la fumat și să reduceți consumul de cafea, deoarece aceasta elimină activ calciul.
Prevenirea durerilor articulare ar trebui să înceapă încă de la naștere, însă după vârsta de 40 de ani riscul de a dezvolta artrite și alte boli crește semnificativ, motiv pentru care la această vârstă controlul stării de sănătate devine esențial. Este recomandat să efectuați un control medical la fiecare 1-2 ani, concentrându-vă pe examinarea articulațiilor sau consultând un reumatolog, mai ales după infecții anterioare.