Atunci cand iti propui sa-ti achizitionezi o bicicleta, este foarte important sa stabilesti care este scopul pentru care vrei sa faci aceasta investitie. Indiferent daca vrei sa o folosesti in mod profesionist, in plimbarile prin parc sau in drumul catre munca, trebuie sa alegi anvelopele potrivite, tinand cont de nevoile tale. Evident, anvelopa trebuie sa fie potrivita pentru dimensiunea jantei, insa exista si alte aspecte de care trebuie sa tii cont.
Pentru inceput, este necesar sa stabilim care sunt tipurile de anvelope pentru biciclete. Per ansamblu, acestea sunt adaptate pentru fiecare tip de biciclete in parte, astfel incat sa ofere o experienta completa atat celor care pedaleaza in drumul spre munca, cat si celor care participa in competitiile de ciclism.
- Anvelope biciclete pentru mountain bike (MTB)
- Anvelope pentru bicicletele de freeride si downhill
- Anvelope biciclete de ciclism rutier si de curse
- Anvelope biciclete trekking
- Anvelope biciclete Cyclocross
- Anvelope pentru MTB 29ers
- Anvelope biciclete BMX
- Anvelope biciclete slick – proiectate pentru biciclete rutiere, de oras
- Anvelope de biciclete semi-slick – folosite pentru suprafete netede, dar si in unele situatii off-road.
- Anvelope de bicicleta cu banda de rulare inversata – perfecte daca doresti sa pedalezi pe asfalt sau pe drumuri accidentate.
- Anvelope de bicicleta ,,noduroase”: concepute pentru persoanele care se avanta pe un traseu accidentat. Din punctul de vedere al benzii de rulare “noduroase”, gasesti:
– Crampoane mici, care sunt mai rapide, potrivite pentru “singletrack”-uri in stare buna;
– Crampoane mai inalte, recomandate pentru terenul tehnic, ca de exemplu radacinile și pietrele;
– Anvelopele mai late cu ,,crampoane-zbaturi” masive pentru terenurile moi;
– Crampoanele care sunt mai late la baza vor permite “luarea coltului” (corner) bine pe “hardpack”;
– Anvelopele cu crampoane inalte, distantate – acestea se folosesc pe trasee libere si “hardpacked”.
- Anvelope proiectate pentru noroi: crampoanele sunt larg-distantate pentru ca noroiul sa nu ramana pe anvelopa. In general, anvelopele de biciclete pentru noroi sunt mai inguste, pentru o inaintare mai usoara în terenul dificil.
- Anvelopele rutiere
Astfel, este necesar sa alegi anvelopele potrivite in functie de modul tau de a pedala. De asemenea, este bine sa tii cont de anumite caracteristici ale acestora:
– Anvelope pliabile pentru biciclete: acest tip de anvelope sunt prevazute cu un talon compact cu fibre in locul obisnuitului talon de otel. Astfel, sunt mult mai usor de pliat pentru transport, dar si de depozitat. Acestea sunt disponibile atat pentru bicicletele de munte, cat si pentru ciclismul rutier. In general, sunt mai scumpe decat alte tipuri de anvelope.
– Anvelope de biciclete cu nituri: acestea sunt concepute pentru o aderenta mai mare pe zapada, insa au o rezistenta mai mica la inaintare. Sunt recomandate doar pentru teren inzapezit sau gheata.
– Anvelope de biciclete rezistente la intepaturi: nu sunt la fel de rapide precum cele standard, insa acest lucru nu se va resimti daca iti propui sa pedalezi in traficul urban, acolo unde nu ai nevoie si nici nu iti permiti viteza maxima. In general, sunt realizate prin intermediul unei centuri durabile de fibre aramide, care le sporesc rezistenta la intepaturi, dar sunt si modele care pur si simplu sunt mai groase.
– Anvelope pentru biciclete cu cauciuc moale sau tare: cel moale si lipicios este mai aderent, in timp ce cauciucul dur este mult mai rezistent.
Majoritatea ciclistilor opteaza pentru un anumit tip de anvelope pentru biciclete si in functie de bugetul pe care doresc sa-l aloce acestei investitii. In cazul in care nu stii ce alegere sa faci, cel mai bine ar fi sa apelezi la sfaturile unor specialisti in domeniu, precum consultantii Veloteca, magazin de biciclete din Bucuresti. Il gasesti atat online, cat si fizic, pe Sos. Iancului, nr. 100.