
VPS (Virtual Private Server) este un serviciu de găzduire în care utilizatorul primește un server virtual cu privilegii maxime. VPS emulează munca unui server fizic real – rădăcină-acces, fiind posibil să instalezi propriile sisteme de operare și software. Un singur server fizic găzduiește de obicei mai multe servere virtuale independente. VPS reprezintă virtualizarea la nivelul sistemului de operare, și care de fapt înseamnă un server virtual dedicat care rulează pe baza unuia fizic.
Principiul și caracteristicile unui server virtual dedicat
Conform principiului de funcționare și a particularităților de funcționare, un server virtual dedicat nu este mult diferit de un server fizic. Nu are restricții cu privire la numărul de site-uri găzduite, baze de date, zone de domeniu, utilizatori ssh-ftp-e-mail, iar proprietarul-administrator are dreptul să lucreze cu fișiere, să instaleze aplicații și să efectueze alte operațiuni, ca pe un server cu drepturi depline. Fiecare server virtual de pe găzduire are propria adresă IP, care nu este partajată cu altcineva. Dacă este necesar, pot fi comandate adrese IP suplimentare.
Un server virtual funcționează independent de altele situate pe același dispozitiv gazdă. Aceasta înseamnă că eșecul unui server nu afectează funcționarea „vecinilor”.
Spre deosebire de găzduirea partajată convențională, tehnologiile de protecție DDoS sunt disponibile pe VPS hosting, iar siguranța datelor este garantată de posibilitatea de a crea o copie de rezervă.
Comparare VPS cu găzduirea partajată (shared hosting)
Avantajele utilizării VPS în comparație cu găzduirea partajată sunt următoarele:
- Control complet : proprietarul unui server dedicat virtual primește drepturi de Administrator și poate regla fin serverul pentru a se potrivi nevoilor unui anumit proiect, până la instalarea software-ului necesar și schimbarea sistemului de operare.
- Restricții minime : numărul de site-uri create, baze de date, zone de domeniu, utilizatori ssh-ftp-email este limitat doar de resursele serverului.
- Independență : serverele virtuale „vecine” de pe dispozitivul gazdă funcționează izolat și nu își sustrag resursele unele de la altele, și folosesc, de asemenea, adrese IP separate, în timp ce pe o găzduire virtuală obișnuită mai multe site-uri folosesc adesea aceeași adresă IP.
Dezavantajele utilizării VPS în comparație cu găzduirea partajată:
- Preț : costul închirierii unui server dedicat virtual este de obicei semnificativ mai mare decât costul găzduirii partajate. Dar, firma oferă tarife comparabile.
- Nevoia de administrare : un server virtual trebuie să fie administrat ca unul fizic, astfel încât utilizatorul ar trebui să aibă anumite cunoștințe și abilități în acest domeniu. Panoul de control facilitează îndeplinirea sarcinilor tipice: proprietarul furnizând clienților un panou de control.
Comparare VPS cu un server fizic dedicat
Avantajele utilizării VPS în comparație cu un server dedicat sunt următoarele:
- Cost redus : închirierea unui server virtual dedicat costă utilizatorul mult mai ieftin decât închirierea unui server fizic comparabil în capacitate. În același timp, performanța VPS poate fi chiar mai mare.
- Scalabilitate simplă : Este foarte ușor pentru un server virtual să adauge capacitate sub formă de RAM suplimentară, nuclee de procesor sau spațiu pe hard disk.
Dezavantajele utilizării un server VPS comparativ cu un server dedicat:
- Sistem de disc partajat și canal de comunicație : toate serverele virtuale care rulează pe un singur dispozitiv gazdă, au condiția ca resursele principale să fie partajate, să utilizeze un sistem de discuri pentru toți și un canal comun de comunicație de mare viteză. Aceasta înseamnă că unii utilizatori pot abuza de resurse și pot interfera cu alți clienți.
- Firma prestatoare de servicii folosește un sistem automat care găsește acești utilizatori. În acest caz, sunt luate măsuri de la avertisment până la oprirea VPS.