Nu este o noutate faptul că înotul este unul dintre cele mai benefice sporturi pe care le putem practica, fiind potrivit chiar și pentru bebeluși, pentru că este extrem de important în dezvoltarea fizică și psihică a celui mic. Dar care sunt, mai exact, aceste beneficii?
În articolul de față îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre beneficiile cursurilor de înot pentru bebeluși. Și dacă te gândești că e ceva ce i-ar face bine micuțului tău, te încurajăm să îl înscrii la unul.
Costurile unui astfel de curs diferă în funcție de numărul de ședințe pe care le dorești, costul per ședință fiind de aproximativ 200 de lei. Cele mai multe cluburi acvatice oferă însă cursurile sub formă de abonament de 4 sau 8 ședințe pe lună, așa că poți alege una dintre aceste variante.
Desigur, e posibil să nu ai momentan toți banii pentru a-ți înscriere bebelușul la un curs de înot, dar pentru asta există soluții. Poți solicita, de exemplu, un credit rapid. Beneficiile pe care le are înotul pentru buna dezvoltare a celui mic merită investiția. Hai să vedem în continuare care sunt acestea!
I. Beneficii în dezvoltarea fizică armonioasă
Vom începe cu dezvoltarea musculaturii. Fiind supuși unui efort intens, mușchii bebelușului devin mai puternici și se dezvoltă mai repede, lucru dorit pentru un corp sănătos. Intensificarea forței determină la rândul ei dezvoltarea abilităților psihomotorii.
În al doilea rând, înotul ajută și la îmbunătățirea funcțiilor de coordonare și de echilibru ale bebelușului. Stând în apă, el învață să își mențină echilibrul, devine conștient de spațiul din jur și cum ar trebui să se raporteze la el, îmbunătățindu-și în același timp rezistența la efort.
Înotul contribuie totodată la întărirea sistemului imunitar, organismul fiind astfel mai rezistent la răceală, infecții și la alte boli.
Un alt beneficiu important al cursurilor de înot pentru bebeluși este dezvoltarea capacității sistemului respirator. Așadar, ajută la îmbunătățirea activității plămânilor, dar și a inimii. Mai mult decât atât, mișcarea intensă a bebelușului din timpul cursurilor este benefică pentru un somn odihnitor și pentru creșterea poftei de mâncare, prin urmare, a stării de bine a bebelușului.
II. Beneficii în dezvoltarea psihică
Înotul stimulează inteligența. racticat de la o vârstă fragedă, înotul are beneficii spectaculoase asupra dezvoltării inteligenței emoționale, autocontrolului, spiritului competitiv și abilităților de socializare. Creierul este stimulat mai intens, iar acest lucru determină creșterea IQ-ului copilului.
De asemenea, cursurile de înot sunt importante pentru bebeluși întrucât ajută la creșterea sentimentului de independență și intensifică încrederea în sine. Chiar dacă poate încă nu știe să meargă, în apă bebelușul are control asupra mișcărilor sale și se poate deplasa singur fără teama de a cădea, simțindu-se în siguranță.
Practicând un sport care îi aduce plăcere alături de un părinte, bebelușul se bucură de aceste momente și ajunge să înțeleagă cursurile de înot ca pe o distracție. Chiar dacă este mic și încă nu conștientizează importanța înotului pentru sănătate, în timp, cunoștințele dobândite asociate cu plăcerea practicării înotului vor duce la rezultate pozitive.
III. Beneficii în dezvoltarea abilităților sociale
Cursurile de înot ajută la îmbunătățirea comunicării bebelușului cu ceilalți, fie că vorbim despre consolidarea relației cu membrii familiei, fie cu persoanele străine. Cursurile de înot se desfășoară, de obicei, alături de un părinte. Astfel, bebelușul își intensifică încrederea în cel care îl ajută și îi oferă sprijin, iar relația părinte-copil se dezvoltă armonios.
Totodată, cel mic va deveni, în timp, mai sociabil cu ceilalți, inclusiv copiii de vârsta lui. Este mai deschis la implicarea în activități și jocuri alături de alte persoane.
Desigur, pentru asta va avea nevoie de un instructor bun. Ceea ce înseamnă că va trebui să acorzi o atenție deosebită centrului la care mergeți să înotați. Acesta trebuie să fie potrivit pentru bebeluși: apa să aibă o temperatură adecvată, bazinul să fie igienizat corespunzător, instructorii să fie bine pregătiți ș.a.m.d. Informează-te temeinic asupra centrului acvatic, inclusiv de la alți părinți care l-au frecventat cu bebelușii lor.
Cursurile de înot pentru bebeluși în centre specializate pot fi destul de costisitoare, însă beneficiile înotului sunt neprețuite. Solicită un credit de nevoi personale dacă ai nevoie de o sumă suplimentară de bani pentru a-l înscrie la un curs de înot! Creșterea armonioasă a micuțului tău și buna dezvoltare psihică și socială sunt mai presus de cheltuieli, nu-i așa?