
Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu şi-a aflat sentința în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanității. Acesta a rămas cu pedeapsa inițială, de 20 de ani de închisoare cu executare. Decizia dată de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.
Acuzarea a cerut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, verdict dat în prima instanță. Potrivit experților Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, există dovezi care atestă că 12 persoane au fost torturate până la moarte din ordinul lui Alexandru Vișinescu.
În pledoaria finală, avocata lui Alexandru Vișinescu a susținut că, la cei 90 de ani pe care îi are, acesta suferă de Alzheimer și demență. Întrebat de judecători de ce au murit deținuții în închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat, torționarul a răspuns: „din cauza vârstei”.
Alexandru Visinescu a fost comandantul Penitenciarului Râmnicu Sărat. A fost trimis în judecată pe data de 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legatură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.
Procurorii sustin că în perioada 1956 – 1963, Alexandru Visinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi,. Astfel s-a făcut vinovat prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.
Deţinuii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură a pune în pericol integritatea fizică, fără să li se fi asigurat un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.
Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnailor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţieinumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinţi au fost capetele de acuzare.
„Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic„, au aratat procurorii.
Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare si degradarea militara pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase. Tot atunci, instanta a dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia – 50.000 euro, Elena Iacob – 100.000 euro si Anca Cernea – 150.000 euro.
Sursa foto www.businessmagazin.ro