Albirea dintilor este un procedeu prin care se indeparteaza petele inestetice, cu scopul de a avea o dantura mai alba si dinti mai stralucitori. In ultimul timp, tot mai multi oameni opteaza pentru albirea dintilor, din dorinta de a avea un zambet perfect.
Zambetul, o “carte de vizita”. De ce se albesc dintii?
Din preocuparea de a afisa o dantura cat mai stralucitoare, multi romani trec pragurile cabinetelor stomatologice pentru diferite tratamente de cosmetica dentara, precum monatarea unor fatete dentare sau albirea dintilor. Suprafata smaltului care acopera dintele este acoperita la randul ei de pori care se aseamana unui burete, in care pot patrunde particule din alimente, cafea, tutun sau alti coloranti alimentari. Toate aceste elemente pot pata dintii.
- Albirea dintilor acasa
In ceea ce priveste albirea dintilor, chiar daca clinicile stomatologice ofera acest tip de tratament, exista persoane care opteaza pentru albirea dintilor acasa. Ele mizeaza fie pe leacuri babesti precum bicarbonatul de sodiu, carbunele activ gasit la farmacii sau consumul unor alimente ( mere, capsuni, telina ), fie pe benzi de albire, pasta de albire sau kit-uri de albire. In acelasi timp, exista o forma de albire a dintilor acasa aprobata de medici si care presupune utilizarea unei gutiere individualizate. Chiar si asa, tot este necesara o vizita la cabinet.
In ceea ce priveste albirea dintilor acasa, principalul avantaj este cel economic, deoarece produsele folosite pot fi mai ieftine decat o sedinta de albire a dintilor la cabinet. De asemenea, se elimina timpul pierdut spre si la clinica stomatologica. Cu toate acestea, efectele pot intarzia sa apara sau pot fi mentinute pe o perioada mai scurta de timp. In plus, in cazul alimentelor consumate, nu se poate vorbi despre o albire propriu-zisa, ci despre o preventie a ingalbenirii si patarii dintilor.
Acest tip de albire a dintilor se recomanda persoanelor care nu au probleme grave in ceea ce priveste dantura. In orice caz, este recomandat un consult stomatologic la un cabinet specializat.
- Albirea la cabinetul stomatologic
Medicii recomanda albirea la un cabinet stomatologic pentru un efect real si de durata. Ca procedura, exista o substanta de albire (gel de peroxid) care va fi aplicata pe cele doua arcade ale danturii, timp in care tesutul gingival trebuie protejat cu atentie, pentru a nu fi produse leziuni.
Pentru ca poate avea diferite concentratii care depind de metoda si intensitatea albirii, intregul proces trebuie realizat sub supravegherea unui medic specializat. In cazul in care pacientul este supus unui oarecare risc, pot aparea atat afectiuni dentare, cat si o senzatie de sensibilitate si disconfort.
Avantajele unei albiri a dintilor la cabinetul stomatologic sunt diverse. In primul rand, pacientul se va afla sub stricta supraveghere a unui medic specializat care poate hotari in ce masura poate fi utila o astfel de interventie. Mai mult, in cazul unor afectiuni dentare, va putea fi evaluata starea de sanatate orala pentru prescrierea unui tratament. De asemenea, medicul te poate indruma catre nuanta potrivita si iti poate inlocui eventuale plombe pentru ca acestea sa corespunda danturii.
Ca principale dezavantaje, pacientul trebuie sa inteleaga ca se poate supune unor riscuri precum aparitia unei sensibilitati, albirea inegala sau posibile arsuri temporare.
O sanatate orala corespunzatoare este mentinuta printr-o igiena ca la carte: este obligatorie spalarea pe dinti de doua ori pe zi si utilizarea atei dentare. De asemenea, este de preferat sa se evite consumarea alimentelor daunatoare, precum cafeaua, produsele dulci, bauturile acidulate sau cele fierbinti. De regula, trebuie facuta o vizita la cabinetul stomatologic de doua ori pe an.
Sursa foto: Shutterstock.com