Negociatorul-șef al UE a declarat că Regatul Unit trebuie să accepte să-și onoreze angajamentele financiare înainte ca negocierile asupra relațiilor viitoare să poată continua.
Stadiul negocierilor
Negocierile cu Brexit ar putea fi blocate luni de zile, cu excepția cazului în care Marea Britanie ” este de acord să-și onoreze toate angajamentele financiare,” a sugerat negociatorul șef al UE, Michel Barnier, la sfârșitul celei mai recente runde de discuții.
O „nouă dinamică” a fost creată de discursul premierului Theresa May de săptămâna trecută din Florența. Cel puțin așa a declarat Barnier în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, unde ambele părți au declarat că s-au făcut progrese, în special în ceea ce privește drepturile cetățenilor.
Dar problemele rămân neschimbate, iar Barnier s-a plâns de faptul că secretarul britanic pe problemele cauzate de Brexit- David Davis- nu a fost încă pregătit să precizeze ce angajamente financiare anterioare vor fi acum îndeplinite de către Marea Britanie.
„Marea Britanie a explicat, de asemenea, că nu a fost încă în poziția de a-și identifica angajamentele asumate în timpul aderării”, a spus Barnier. „Pentru UE, singura modalitate de a obține progrese suficiente este că toate angajamentele luate la 28 (state membre) sunt onorate la 28 de ani. (…)Am avut o săptămână constructivă, da, dar nu suntem încă acolo pentru a obține progrese suficiente. Sunt necesare lucrări suplimentare în următoarele săptămâni și în următoarele luni. ”
Barnier a afirmat că Marea Britanie a confirmat că cetățenii UE ar putea să-și invoce drepturile în fața instanțelor britanice, pe care le-a salutat drept „un proces foarte important”. Dar există încă multe dezacorduri cu privire la rolul Curții Europene de Justiție și „acesta este un obstacol pentru UE”(…) Există un decalaj mare în ceea ce privește reunificarea familiei,” a adăugat el.
Liderii UE insistă pe ideea conform căreia discuțiile trebuie să facă progrese suficiente în ceea ce privește soluționarea financiară a Marii Britanii, iar drepturile cetățenilor și statutul frontierei irlandeze înainte de a putea fi lărgite ar trebui să cuprindă relațiile viitoare dintre Marea Britanie și ”blocul european.” Marea Britanie speră să facă timp pentru discuții despre viitoarele relații, atunci când liderii UE se vor întâlni luna viitoare.
Rezoluția nu mulțumește absolut nicio tabără
David Davis a declarat că au fost făcuți „pași decisivi”, în special în ceea ce privește asigurarea drepturilor cetățenilor care ar fi afectați de ieșirea britanicilor.”Această rundă a fost una vitală. Am făcut progrese importante „, a comentat domnia sa. El a cerut „pragmatism” din partea Comisiei Europene, a organului executiv al UE.
Între timp, Parlamentul European se pregătește să cenzureze oficial guvernul britanic pentru discriminarea cetățenilor UE de la votul pro- Brexit.O rezoluție a parlamentului, care urmează să fie votată marțea viitoare va afirma că există dovezi clare că cetățenii UE sunt tratați nedrept în Marea Britanie și că britanicii de pe acest continent suferă și ei.
„Incidentele administrative recente au demonstrat că discriminarea împotriva cetățenilor din UE (27) în Regatul Unit și cetățenii Regatului Unit în UE (27) are deja loc și are un impact asupra vieții cotidiene a cetățenilor în cauză limitând exercitarea efectivă a drepturilor lor” se mai precizează în avcest document.
De asemenea, rezoluția atacă gestionarea de către guvernul britanic a negocierilor cu Brexit și susține cu totul altceva, anume că, pentru ca Theresa May să își poată îndeplini promisiunea nu va exista infrastructură fizică la granița Irlandei după definitivarea procesului.De asemenea, Brexit-ul va afecta provincia Irlandei de Nord care va trebui să ”rămână în uniunea vamală.”
Parlamentul va avea dreptul de a respinge orice acord între UE și Regatul Unit. De menționat este faptul că domnul Barnier își întâlnește comitetul de direcție Brexit aproape săptămânal.
În cele nouă pagini ale sale, în rezoluția privind pozițiile britanice, există un limbaj limpede, incluzând ceea ce ea descrie ca fiind o lipsă de propuneri concrete privind soluționarea financiară. Proiectul de rezoluție afirmă că „până în prezent absența oricăror propuneri clare a împiedicat în mod serios negocierile”.
Rezoluția mai „notează” cererea lui May în discursul său din Florența pentru o perioadă de tranziție după luna martie a anului 2019, dar contrazice în mod direct comentariile lui Davis din weekend-ul trecut, insistând că Marea Britanie va rămâne în conformitate cu legislația UE și cu Curtea Europeană de Justiție.
„O astfel de tranziție se poate realiza numai pe baza instrumentelor de reglementare, bugetare, supraveghere, justiție, instrumente de executare și structuri ale Uniunii Europene” și „poate fi luată în considerare doar sub jurisdicția deplină a Curții de Justiție a Uniunii Europene” se mai spune în rezoluție.
Sursa foto : https://infoalert.ro, Francois Lenoir/Reuters
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național