Marea Neagră rămâne o regiune deosebit de importantă pentru SUA și Europa. Cel puţin aşa a declarat ieri într-un interviu Debra Hevia- consilierul politic al Ambasadei SUA la București. Declarația a fost făcută într-un context în care România şi Bulgaria sunt tot mai expuse presiunii Rusiei, care încearcă să se reafirme ca un pol de putere în zona eurasiatică, la granița estică a NATO și UE.
Expunerea României a crescut mai ales pe fondul neglijării flancului de securitate de la Marea Neagră de către SUA şi NATO cât şi neutralizarea de către Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeei, a litoralului estic şi nordic, admite consilierul politic. Consiliera nu ascunde faptul că SUA se arată îngrijorare “față de acumularea de capacități militare rusești în zona Mării Negre.” Tot acest context face ca lupta împotriva corupției să rămână componentă esențială a echilibrului din zonă, a subliniatul oficialul statului american.
Totodată, doamna a mai punctat faptul că România face parte din planul de acţiune pentru realizarea capacităţii operaţionale a Alianţei (NATO Readiness Action Plan) ce a fost elaborat la Summitul NATO din Ţara Galilor. Aşa cum a relatat în interviu,aliaţii au fost de acord cu înfiinţarea Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO şi a unei Divizii Multinaţionale de Sud-Est a NATO, iar România ar trebui să ia măsuri concrete deoarece „ pentru a fi furnizor de securitate în cadrul NATO. România a contribuit cu locaţii, resurse însemnate şi a furnizat majoritatea personalului necesar pentru aceste importante organizaţii”.
Domnia sa a mai amintit şi de intensificarea tuturor antrenamentelor şi exerciţiilor comune (ale forţelor române şi americane) care reflectă tocmai angajamentul reciproc exprimat tocmai de asigurarea unei securităţi a acestei regiuni. În cadrul interviului, domnia sa şi-a exprimat speranţa că şi alţi parteneri NATO îşi vor intensifica activităţile de antrenament pe flancul sud-estic al Alianţei.
Mai mult decât atât, înaltul demnitar american a adus în discuţie relaţia România-SUA ce este bazată pe Parteneriatul Strategic, parteneriat ce devine „mai solid cu fiecare an.” Conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării prezentată de preşedintele Klaus Iohannis şi ratificată de către Parlamentul României în iunie 2015, „Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe”.
Consilierul a mai declarat că Statele Unite ale Americii au nu mai puţin de trei mari priorităţi în România: creşterea securităţii, a democraţiei şi a prosperităţii ambelor ţări.
Acest interviu lămureşte destul de clar climatul politic cât şi relațiile dintre Rusia și SUA, pe de o parte, și dintre Rusia și NATO, pe de alta. Acestea traversează în prezent una dintre cele mai grave crize de la încheierea Războiului Rece, după ce Moscova s-a implicat în 2014 în anexarea peninsulei Crimeea, ceea ce a condus la declanșarea unui conflict în partea estică a Ucrainei ce are valenţe proruse oficial exprimate.
Sursa documentare : constantanoastra.ro
Sursa foto : hunedoaralibera.ro
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte platformei constantanoastra.ro!