
Puțini deținători de patrupede cunosc legislația incidentă referitoare la prevenția înmulțirii numărului de câini pe teritoriul țării noastre. Astfel, un act normativ destul de vechi – OUG nr.155 din 2001, prevede faptul că nerespectarea obligativității sterilizării cânilor, cu sau fără stăpân, aparținând rasei comune, constituie contravenție și se sancționează cu amendă. Dacă, din nefericire, câinele provoacă și vătămări corporale, victimele pot cere inclusiv răspunderea penală.
Cu alte cuvine, situația este destul de controversată, iar prevenția constituie, de departe, primul și cel mai important pas împotriva înmulțirii continue și necontrolate a numărului de câini. În plus, capturarea animalelor abandonate nu reprezintă, pe termen lung, o soluție pentru reducerea numărului acestora, ea ducând doar la supraaglomerarea adăposturilor.
Însă ce-i face pe oameni atât de reticenți când vine vorba să-ți sterilizeze câinele? Iată principalele mituri legate de sterilizare/castrare:
1. Câinele se îngrașă.
Fals! Nu există nicio dovadă medicală care să susțină această afirmație. Dacă câinele e alimentat corespunzător, cu hrană sănătoasă, bogată în nutrienți, nu trebuie să-ți faci griji în această privință. În situația în care nu știi unde poți găsi conserve cu mâncare umedă pentru câini, ieftină și de calitate, intră chiar acum pe site-ul magazinului Hornbach și vezi ofertele.
2. Cățelele trebuie să fate cel puțin o dată.
Fals! Din nou, nu există nicio susținere științifică pentru această teorie. Din contră, sterilizarea reduce riscul cancerelor mamare și ovariene, or a altor probleme medicale specifice animalelor din specia canis lupus familiaris.
3. Câinele își schimbă comportamentul.
Adevărat! Și-l schimbă, dar în bine! Câinele devine mai sociabil și mai ascultător, mai stabil ca temperament și mai protector cu teritoriul său. De asemenea, agresivitatea îi va fi mult diminuată. În acest fel previi și bătăile nedorite cu alți câini.
4. Procedura este dureroasă.
Fals! Intervenția chirurgicală se face sub anestezie totală. De asemenea, după sterilizare/castrare, se administrează analgezice și antiinflamatorii. De obicei, în 2-3 zile, câinele revine la starea lui inițială.
5. Operația este scumpă.
Fals! Costul unei intervenții de asemenea tip e oricum mult mai mic decât cheltuielile pe care le-ai avea cu îngrijirea puilor nedoriți. Dacă te deranjează prețul pe care ar trebui să-l achiți, ia legătura cu autoritatea locală sau urmărește în presă informațiile referitoare la campaniile gratuite de sterilizare programate să aibă loc în localitatea ta.
6. Am cui da puii.
Fals! Chiar dacă intențiile sunt bune, realitatea cotidiană contrazice aceste așteptări. În marea majoritate a cazurilor, șansele ca un cățel din rasă comună să ajungă în proprietatea unui iubitor de animale sunt destul de mici. Oamenii se orientează, în general, spre rase pure, cu pedigree. De regulă, cei mai mulți cățeluși maidanezi ajung în adăposturi, unde sunt și eutanasiați după o anumită perioadă de timp în care nu sunt adoptați.
Potrivit calculelor realizate de ONG-urile care se ocupă de drepturile animalelor, de la o pereche nesterilizată de câini pot rezulta cca. 16 pui în primul an, 512 în anul trei, respectiv aproape 67.000 în cel de-al șaselea an. Sterilizarea este, așadar, mai mult decât o necesitate, ci o obligație civică și legală. Evident, obligativitatea acestei intervenții nu se aplică câinilor utilitari, a celor cu pedigree sau a celor bolnavi.
Sursa foto: Unsplash.com