
Motto „Învatamantul este un lucru admirabil, dar e bine sa ne amintim din cand in cand ca nimic din ceea ce merita sa fie stiut nu poate fi predat.” Oscar Wilde
Un proverb autohton amintea candva de ideea ca “cine are carte are parte”…In realitatea aceasta realitate e mereu deformata, trunchiata, masluita si pangarita de atatia factori ce stau destul de anapoda, extrem de diferit .
De ceva vreme non-valoarea a ajuns sa domneasca si (asemeni unui persnaj mefistofelic) sa ranjeasca dispretuitor, sa legifereze, sa impuna si chiar sa ne sileasca sa confundam “albul” cu…”negrul, adevarul cu minciuna!
In Romania actuala anormalul a devenit firesc, cu nuante de ingenuu dar si cu promsiuni de a fi perpetuu…Daca va indignati, atunci stimabililor, cum anume va explicati faptul ca , potrivit ultimelor sondaje, ultimelor recensamante tara noastra se situeaza cu cea mai mare rată de abandon şcolar: 17% anual.In timp ce media europeană este de 12%, cei mai mulţi elevi ce abandonează şcoala provin din mediul rural. Si acum sa nu ne ascundem dupa degete si sa avem demnitatea de a recunoaste spunand raspicat lucrurilor pe nume, amintind ca motivul principal este unul singur-sărăcia.
In sprijinul celor scrise mai sus vreau sa va atrag atentia cu un argument, cu o alta data statistica. Tara noastra-România alocă, per elev, bugetul cel mai mic din toate statele Uniunii Europene:-500 de euro, pe an, mai mic și decât cel din Bulgaria, unde sunt cheltuiți 610 euro pe an. Si acum, tot din date statistice, media Uniunii Europene ar fi aproximativ 1.800 de euro.
Iar daca nici aceste date nu au menirea de a-i “sensibiliza” pe alesi, atunci cum anume va explicati o alta anomalie? Indiferent de optiunea dumneavoastra politica, de preferatii si de liderii charismatici (de care suntem atat de agasati in ultimii 25 de ani) nu-mi explic paradoxul acesta. Ca atare, cum un prost atat de “vocal”, un analfabet de tipul lui Gigi Becali sau Marean Vanghelie au fost promovati si asezati pe un piedestal atat de artificial, undeva atat de sus? Dati-mi voie sa cred ca inca nu fac nicio eroare daca as afirma ca ei au creat pentru populatia derutata, semi-pregatita “modele” de urmat.
Acum, chiar vi se pare ca intr-o tara normala acest lucru ar fi posibil?
Din cat am avut sansa de a calatori prin strainatate,aceasta este imposibil si chiar incredibil pentru cetatenii acelor tari ! La noi inveti de te spetesti si constati ca dupa ce ai absolvit nu se mai cauta specialitatea ta si trebuie rapid sa te orientezi catre altceva. Ar fi o prostie sa urmezi alta facultate (desi unii chiar fac asta) care aduce o calificare cautata pe piata muncii,pana o absolvi nu se mai cauta nici aceea…Este de asemeni anormal sa ajungi la concluzia ca degeaba faci scoala multa.Cum sa ajungi sa-ti sfatuiesti copiii sa nu mai “piarda timpul” studiind?!?
Ca profesor nu poti decat sa-i indemni spre iluminare spirituala si profesionala, asa cum ar trebui. Dar,cum anume poti sa-i mobilzezi atunci cand , doar daca deschizi canalele media constati ca exista atatia imbuibati ce au facut nenumarate ilegalitati dovedite, caci doar asa au avut sanse sa se imbogateasca ? Dar se afla in continuare si ranjesc sinistru, uneori dand chiar lectii de moralitate…
Si atunci nu poti sa nu te revolti asupra acestei stari de fapt. Iar, singura arma nu reprezinta obedienta, tacerea asumata ce ni se cam serveste de catre unii sau altii de ceva vreme.
Ar mai fi o multime de lucruri de amintit si dezbatut insa nu trebuie gasiti “tapi ispasitori” in aceasta drama. Deoarece nimeni, niciodata si nimic nu va primi ceva. Iar momentul in care vom trece in acea extrema-aceea de a ne auto-compatimi este la fel de nociv.
Si, nici sa mai luam fraze, clisee precum “…altcineva (parintii, profesorii, elitele) nu au fost acolo sa ii invete ca trebuie sa invete” deoarece, la randul lor, sunt foarte ocupati cu tot felul de alte preocupari ca sa se descurce.
Constat faptul ca, in afara unor mici exceptii, aproximativ toti oamenii din tara aceasta sunt mai mereu preocupati sa se “descurce”, prin orice mijloace, numai cu cele corecte si cinstite….nu.
Cum putem spera ca educatia sa fie cea pe care o visam cand societatea e atinsa de tumora?
Cand totul in jurul nostru este numai minciuna si fals, cum putem sa credem ca reusim sa construim un viitor curat?
Sursa foto : legestart.ro
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment