Copiii, adolescenții și studenții nu dau semne ca s-au plictisit de atâta vacanță. Nu mai așteaptă ca în anii trecuți întâlnirea cu Școala!
Puțini au rămas atenți să audă clopoțelul de la Guvern. Acum, Școala și elevii sunt exact ca în situația celor doi prieteni nehotărâți : fiecare spune că dorește să-l revadă pe celălalt,însă niciunul nu face primul pas către locul de întâlnire.
O vacanță de șase luni n-a fost vreodată în istoria școlii românești; în timpul celor Două Războaie Mondiale , elevii si profesorii erau relocati ìn zonele din afara zonei de conflict.
Întreaga energie a tinereții este înăbușită și obligată să caute ieșire în lumea virtuală, lume care se află și ea în criză cauzată și adâncită de pandemie.
Surprinzator este că părinții și elevii/studenții nu reclamă într-un mod ordonat reluarea cursurilor , toți așteaptă , așteaptă … de parcă au uitat de necesitatea școlii în formarea tinerilor pentru a străbate valurile vieții. Nu cred că restricțiile impuse comunicării să fie cauza tăcerii.
Din discuția cu mai mulți tineri de la gimnaziu am înțeles că școala nu-i în preocupările curente, o vacanță cât mai lungă își doresc, mai ales că părinții mai dispun de mijloace materiale pentru a le da bani de distracții.
Stimați cititori ai aceste platforme medi, cred că d3ja vă întrebați într-un stil popular : „Măi… și care-i problema ta ?”
Problema este a noastră, a tuturor; cei peste trei milioane și jumătate de elevi și studenți ar trebui să construiască Viitorul, a cărui parte suntem fiecare. Cine-i va învăța pe aceștia să știe, să facă, să fie om, să trăiască împreună cu ceilalți dacă Școala este suspendată pe durata nedeterminată , iar familia a lăsat totul în seama Școlii și a Tabletei?
E din ce în ce mai adevărată și ipoteza că nu Școala va forma Omul de mâine, ci evenimentele care vor exercita presiunea necesară ca fiecare, cu mic cu mare, sa se adapteze la transformările istorice care au loc chiar ACUM și pe care puțini la percep.
Așteptarea … rămâne „profesia” de bază și în această etapa istorică.
Sursa foto: https://google.ro
Redacția platformei media independente Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 4 August 2020 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent