
După ce ai achitat curentul și gazul, ultima factură care-ți oferă fiori reci pe șira spinării e cea de apă. Chiar dacă prețul apei potabile poate să difere în funcție de zonă, el rămâne totuși ridicat. Concret, în acest moment, un ploieștean sau un cetățean din Voluntari achită un preț de cca. 6 lei/mc apă, în timp ce locuitorii din Călărași, Urziceni sau Turda plătesc nu mai puțin de 14 lei pentru același mc de apă.
Deși există aceste diferențe considerabile între tarifele practicate de operatorii de apă din România, această resursă rămâne destul de scumpă și consumată irațional ne poate afecta bugetul familiei pe termen lung.
Iată mai jos câteva trucuri care-ți vor scădea factura la apă cu câțiva zeci de lei lunar:
-
Cumpără-ți aparate electrocasnice economice
O mașină de spălat vase, sau una de spălat haine, din clasa A+++ e tot ce ai nevoie pentru a salva între 2 și 4 mc/lună, dacă speli mai des. O mașină modernă, economică, are programe speciale, care folosește apa în mod inteligent, cu un control strict al consumului. În plus, îți oferă și confortul pe care nu îl poți avea dacă alegi să faci aceste operațiuni manual.
-
Închide apa când nu o folosești
Una din cele mai mari metehne cotidiene este să lăsăm apa pornită atunci când facem duș sau spălăm ceva la robinet. De exemplu, când te speli pe corp, pe mâini sau pe dinți închide robinetul până te săpunești și deschide-l doar atunci când trebuie să te limpezești. În acest fel vei economisi câteva sute de litri lunar, pe care altfel i-ai plăti degeaba, fără niciun beneficiu.
-
Montează-ți dispozitive împotriva pierderilor de apă
Măsurătorile realizate de specialiști spun că un robinet, sau un vas de toaletă, care picură la secundă, determină o pierdere de cca. 500 litri de apă/lună. Astfel, dacă vrei să economisești apa sau să te ferești de o defecțiune a instalației, este recomandat să-ți montezi robineți cu acționare electromagnetică. Un astfel de exemplu sunt electrovalvele pentru apă de la Shop-einstal, capabile să oprească instant apa la detectarea unei scurgeri.
-
Instalează un manometru pentru măsurarea presiunii
De multe ori se întâmplă să pierzi apă, fără să știi! De exemplu, atunci când se fisureză o țeavă în perete, sau în pământ, nu de fiecare dată scurgerea de apă este vizibilă. De aceea, este recomandat să instalezi un dispozitiv special pentru măsurarea presunii apei, capabil să identifice din timp acest gen de pierderi.
Studiile arată că în România o persoană consumă, în medie, aproximativ 5 mc apă/lună, în condițiile în care nu este risipită și instalația este etanșă. Folosește-te de acest indicator și calculează-ți și tu consumul de apă generat. Dacă ești sub, înseamnă că folosești rațional apa, iar factura va fi una mică. Dacă ești peste, analizează-ți obiceiurile casnice și vezi unde consumi cea mai multă apă. Nu uita, făcând economie poți salva până la 2 mc de apă lunar! Dacă tot nu îți dai seama, instalează-ți aparate speciale pentru monitorizarea consumului și pierderilor.
Sursa foto: Pixabay.com