
Când aduci discuția despre un domeniu precum chimia, puțini sunt cei care se încumetă să converseze. Tot mai puțini tineri erau, până nu de mult, pasionați de acest domeniu. Totuși, astăzi, apar mugurii speranțelor înăbușite, care ne arată că, în anii ce vin, România poate da lumii chimiști de renume internațional.
Un astfel de exemplu, este cel al lui Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constața. Acesta a câștigat în urmă cu două săptămâni, două medalii importante la competiții internaționale de chimie. Prima medalie, de bronz, a venit în cadrul Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene, care s-a derulat din 26 aprilie și până în 6 mai, în Austria, la Klangfurt. Acestei medalii i-a urmat, la scurt timp, cea de argint, obținută în cadrul Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”. Competiția s-a desfășurat din 3 în 10 mai, în capitala Armeniei, Erevan. „Concursul ”Mendeleev” este deosebit de dificil, implică trei probe a câte cinci ore, două teoretice și una practică. Am avut probleme din cinci capitole: chimie organică și anorganică, chimie fizică, analitică și științele vieții și polimeri”, a ceclarat bucuros, Paul.
o astfel de reușită este rodul a numeroase ore de studiu intens, de pasiune pentru un domenu ce-ți deschide porți către cercetare. Nivelul său ridicat de cunoștiințe îi face până și pe colegii mai mari să fie invidioși, Paul reușind să rezolve probleme de chimie care dau bătăi de cap celor de clasa a XII-a. Susținerea familie, cât și a profesorului său, Monica Dumitru l-au ajutat pe tânărul mircist să-și ducă pasiunea pe cotele cele mai înalte ale cunoașterii.„Mă pregătesc de foarte mult timp, nu m-am oprit niciodată și nici nu cred că aș fi reușit să obțin ceva dacă nu mă pregăteam constant. În principiu, citesc din multe tratate, rezolv subiecte de olimpiade internaționale, caut pe internet diverse articole, noi publicații din chimie. Sunt zile când intru în laborator și fac câteva lucrări practice, pentru care lucrez aproximativ 7 ore pentru fiecare”, a mai declarat Paul.
Din iunie, acesta se va alătura lotului național de chimie pentru a participa la alte două competiți, și anume,Olimpiada Internațională de Chimie și Olimpiada Pluridisciplinară din Yacuția, Rusia. „Aș vrea ca în viitor să fac cercetare în domeniul chimiei și al fizicii. Cu toate că cercetătorii sunt prost plătiți, atât timp cât îmi place, nu este nicio problemă pentru mine. Încă nu știu dacă voi alege România sau altă țară”,a fost concluzia tânărului chimist..

There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment