Conflictul izbucnit între Prorectorul așa-numitei Universitati Slavone si studenta sa, și Oleg Brega,jurnalistul care venise să îi faca dreptate acelei studente, ale cărei drepturi au fost încălcate de administrația sus-numitei universitati. . un conflict, aparent nevinovat, se transformă într-o bătaie inițiată și sustinută de Andrei Babenco, Prorector în institutie și de alti subalterni ai săi. Si mai trist este faptul că, Oleg Bregaa fost trântit la podea și bătut pentru simplul fapt că vroia să-și vorbească limba maternă, limba prea-dulce românească, dar și limba Statului în care se petrece acest dezmăț,Chișinău, capital Republicii Moldova.
Este inadmisibil ca în secolul XXI niște cadre universitare să bată un tânăr care își apără drepturile sale constituționale. Cerându-i-se să se legitimeze, tânărul journalist refuză să se legitimeze în mod vehement, susținând că doar poliției se va subordona. Conform Art. IV-V din “Declaratia drepturilor omului si cetateanului, ce reglementează filmarea in institutiile publice”:
Articolul IV
„Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlaltor membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”
Articolul.V
„Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate.Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”
De principiu, ceea ce nu este expres interzis, este permis. Așadar, se poate filma oriunde are publicul liber acces DACĂ această activitate nu deranjează activitatea din institutia respectivă. Prin „activitate” trebuie înțeles numai ceea ce în mod legal ar trebui să se întâmple acolo. Astfel, dacă se filmează murdarie, cozi interminabile, abuzuri, etc. nu putem discuta despre deranjarea activității.
Așadar, televiziunea are dreptul să intre intr-o instituție publică cu camera deschisă și să filmeze făra a cere acordul conducatorului institutiei respective.
Comentariul meu este, sau mai bine zis întrebarea mea retorică este cum mai pot părinții să își mai lase podoabele acolo?
Acest eveniment s-a întâmplat prin 2011,însă videoclipul a devenit viral pe facebook, în septembrie 2015. Procesul se afla in desfasurare, in instanta de judecata….Asteptam un deznodamant si totodata o traducere a ceea ce se intampla in inregistrarea de mai jos,la judecata.
Autor: Iulia G.
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment