Nu exista nicio lege care ii da dreptul Antifraudei sa faca perchezitii
Inspectorii Antifraudei Fiscale nu pot sa faca perchizitii corporale, o astfel de atributie nefiind prevazuta de niciun act normativ. Prin urmare, administratorii si angajatii supusi controlului nu pot fi cautati in buzunare, genti sau alte obiecte personale, asa cum s-au plans, recent, reprezentantii din sector. Abuzurile de acest fel ar trebui sesizate conducerii institutiei „Nu exista o prevedere legala care sa le permita inspectorilor Directiei Generale de Antifrauda Fiscala (DGAF) sa faca perchezitii si nici nu cred ca au fost astfel de situatii”, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Alexandru Cristea, care le recomanda celor care se simt nedreptatiti sa faca sesizari. Reprezentantii sectorului de retail au reclamat abuzuri ale inspectorilor, dupa ce, pe 15 martie, a fost demarata o campanie nationala de verificare a utilizarii caselor de marcat. Presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, HORA, Constantin Sebesanu a spus ca ospatarii sunt pusi „sa-si intoarca buzunarele pe dos”.
Ce trebuie sa faca comerciantii:
Având în vedere prevederile legale şi duritatea controalelor, comercianţii ar trebui să păstreze riguros registrul şi să depună încasările într-un sertar de bani.
Reprezentanţii industriei, în special cei care au restaurante, s-au plâns că procedurile de control îi împiedică pe ospătari să mai ia bacşiş, or cutuma nu este doar larg răspânndită, ci principala lor sursă de venit. Analizând prevderile legale, se poate trage concluzia că, de vreme ce inspectorii nu au dreptul să le facă percheziţii, pot păstra aceste sume asupra lor fără să fie nevoiţi să le justifice dacă depun încasările din vânzări, imediat ce le primesc, într-un loc special destinat, respectiv într-un sertar de bani. Astfel, pot evita diferendele cu inspectorii privind provenienţa banilor.
De asemenea, trebuie reţinut că orice sume depistate în incintă şi pentru care nu există justificare pot fi confiscate. Unii comercianţi obişnuiesc să le pună la dispoziţie clienţilor un recipient (cutie, borcan etc) pentru a lăsa bacşiş. Astfel de practici nu sunt legale, iar sumele depozitate astfel pot fi confiscate de inspectori, în timpul controalelor.
sursa: capital.ro
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment