
La Davos, în Elveția, în ultima zi a lucrărilor World Economic Forum (WEF) s-a distribuit Oxfam Report cu titlul: ”Reward Work, Not Wealth: To end the inequality crisis, we must build an economy for ordinary working people, not the rich and powerful.”
ONG-ul britanic a publicat recent raportul anual privind inegalitatea în materie de bogăție, iar principala concluzie a organizației britanice a fost aceea că elita bogată continuă să acumuleze și mai multe averi, în timp ce populația săracă stagnează.
Britanicii de la Oxfam au detaliat modul în care un procent din totalul populației globale și-a majorat averea la 762 miliarde de dolari (620 miliarde de euro) în 2017, ceea ce ar însemna că acești bani ar fi de ajuns pentru eradicarea sărăciei de șapte ori,
Am parcurs cu greu cele 71 de pagine ale raportului.
Am avut permanent impresia cã as fi avut de a face cu un plan de măsuri desprins din epoci demult apuse,dar care,din pãcate reînnoiesc aceleasi probleme,aceleasi neajunsuri,care,de cele msi multe ori sunt inechitabile si trecute cu usurinta.
Idei progresiste politically correct
Raportul “Recompensă, nu bogăție” a relevat faptul că anul 2017 a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de miliardari din istorie, cifra ajungând la 2043.
Potrivit Oxfam, există tot mai multe dovezi potrivit cărora cei mai bogați se dezvoltă adesea prin intermediul moștenirilor de familie, a monopolului sau a legăturilor cu guvernele statelor.
Din raport rezultã mai multe idei,dintre care se remarcã aceea care demonstreazã cã ascensiunea acestor miliardari nu este semnalul uor economii înfloritoare, ci un simptom al unui sistem economic defectuos.Aceastã idee a fost prezentatã si precizatã si de Winnie Byanyima, directorul executiv al Oxfam.
Femeile trebuie promovate pentru că sunt femei, cei săraci trebuie să aibă mai mulți bani pentru că sunt săraci.Iar refrenul suna asemãnãtor cu acela (neo)-marxist:” zdrobiți orânduirea cea crudă și nedreaptă…”Elanul acesta plib de de idioți comunistoizi, anarhist, isteric și iconoclast cuprinde lumea ca o ciumă.
Calitãtile Raportului Oxfam
Dar are și Raportul Oxfam calitățile lui. Oferă cifre,iar dacă ar fi reale,lumea ar trebui sã se îngrijoreze.
Astfel, la 1 ianuarie 2018 în toată lumea erau 2.043 de miliardari. Nouă din zece erau bărbați. Deci și aici o inegalitate sexistă.De aceea,ideea promovãrii femeilor extrem de bogate nu e deloc întâmplãtoare,din moment ce,în prezent ele sunt în minoritate. Intrarea si clasarea reprezentantelor sexului frumos în clubul select si exclusivist al miliardarilor va fi cu sigurantã pe viitor o altã tintã.
Primii trei miliardari din Statele Unite, Bill Gates, Jeff Bezos și Warren Buffett, creditați împreună cu o avere de 248,5 miliarde $, au cât jumătatea inferioară a tuturor americanilor. Aici trebuie făcută o precizare. O bună parte din averea acestoa este virtuală, iluzorie, deoarece se compune din valorile acțiunilor pe care le dețin la bursă.
Starea de pauperitate de pe Terra
Raportul Oxfam pretinde că 56% din populația globului trăiește cu 2 până la 10$ pe zi.Acest lucru ar trebui sã ne dea de gândit.
O singură propunere merită explorată dintre multele inepții menționate: dezvoltarea și sprijinirea de către state a start-up-urilor și a întreprinderilor deținute de cei care lucrează acolo, un fel de MEBO. Nu este pomenită cooperația, o cale de succes pentru multe țări subdezvoltate.
Raportul Oxfam relevã faptul că sunt mai mulți bogați, foarte bogați și mai mulți săraci, foarte săraci, dar nu știe să tragă concluzia care se impune. Concentrarea prea mare a capitalului mondial pune în pericol chiar capitalismul.
Rezultã de aici faptul cã se colecteazã sume uriașe, se scot din circuitul economic,iar consecintele sunt pe mãsurã,deoarece se blochează producția și circuitul mărfurilor și oferirea de servicii. Din această situație se bucură numai băncile, aceste adevãrate organisme care atacă sănătatea circuitului capitalist, pentru că și-au schimonosit monstruos menirea pentru care fuseseră făcute în capitalismul clasic.
Cerinte încadrate statistic
Una dintre principalele cerințe a care se adreseazã direct si fãrã menajamente liderilor guvernelor de pe tot globul are legãturã cu o mai bună reglementare și o organizare a sistemului economic.Acesta ar trebui să genereze bunăstare pentru cât mai mulți oameni.
O altã cerinta se leagã de faptul cã atenția asupra bogãtiei este monopolizatã în prezent de 42 de persoane care dețin aceeași bogăție precum restul de 3,7 miliarde de persoane.
Se estimează că 2,4 miliarde de dolari vor fi moșteniți de urmașii miliardarilor în următorii 20 de ani, o sumă mult mai mare decât PIB-ul Indiei- țara cu o populație de 1,3 miliarde de oameni.
La celălalt capăt al statisticii se aflã miliardele de oameni care sunt obligați să lucreze ore îndelungate, adesea în condiții periculoase și fără drepturi.Amãnuntul conform cãruia omenirea nu își poate permite nevoi de bază inclusiv alimente și medicamente nu ar trebui trecut cu vederea.
O altã cerințã dãtãtoare de sperantã a ONG ului din Marea Britanie se leagã de adoptarea de legi care să oblige companiile să adopte modele de afaceri mai echitabile.Acestea pot sã fie asigurate prin mecanismul facol dar eficient alfurnizorilir externi ce trebuie sã plăteascã salarii acceptabile angajaților lor pentru munca prestată.
În loc de …concluzie
ONG-ul britanic Oxfam a denunţat în acest raport « idecenta repartiţie a bogăţiilor ». Am aflat astfel că cei mai înstăriţi 8 oameni din lume deţin tot atâtea bunuri cât jumătatea cea mai săracă a populaţiei mondiale.
Oxfam a estimat că « este indecent ca atâta bogăţie să fie concentrată în mâinile unei infime minorităţi, când se ştie că o 10% din populaţia lumii trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi ».
Raportul publicat de ONGul britanic în ajunul deschiderii Forumului Economic Mondial de la Davos a denunţat şi a dezvăluit cum marile firme şi indivizii cei mai bogaţi exacerbează inegalităţile exploatând un sistem economic cu probleme. « Se scapă de impozite, se reduc salariile şi se măresc la maximum veniturile acţionarilor » au scris cei de la Oxfam.
Sursa foto : http://google.com
Sinteza si documentarea pentru acest material a fost efectuatã de cãtre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor sef al platformei media Criteriul National