
Se poate întâmpla ca într-o bună dimineață să te dai jos din pat și să calci într-o baltă cu apă sau să fii sunat în timpul serviciului că în casa ta s-a spart o țeavă, țeavă care reprezintă un pericol pentru locuința ta dar și pentru vecini. Ce trebuie să faci când te trezești cu o țeavă spartă? Ce trebuie să faci pentru a limita daunele? Îți spunem noi chiar acum.
Oprește alimentarea principală cu apă din locuință
Dacă o țeavă se sparge în locuința ta, primul pas pentru a limita daunele suplimentare este să oprești alimentarea principală cu apă din locuință. Asigură-te că robinetele, chiuvetele și alte țevi nu mai primesc apă. Cu cât mai repede poți lua această măsură, cu atât mai multă mizerie și pagube poți preveni. Dacă o supapă este blocată sau este mai greu de accesat, cel mai bine este să apelezi la un specialist deoarece acesta te poate ajuta să te ocupi rapid de această problemă.
Verifică pagubele
După ce ai oprit alimentarea principală cu apă din locuință, este important să verifici pagubele. Aruncă o privire asupra țevilor tale și evaluează pagubele suferite de acestea și de orice alte părți ale locuinței tale care au fost afectate inclusiv tavane, podele, pereți, bunuri, etc. Apelează la un specialist, acesta, în funcție de pagubele produse, va ști ce să recomande. De exemplu, știai că o teava PP-R de 32 este rezistentă la îngheț și are o durată lungă de viață, de peste 20 de ani? Un instalator autorizat sigur știe acest detaliu.
Oprește energia electrică
Un alt lucru pe care ar trebui să îl faci atunci când ți se sparge o țeavă în locuință este să oprești energia electrică în camera afectată. Mergând prin apă există riscul de electrocutare așa ca va trebui să te asiguri că electricitatea este oprită înainte de a te ocupa de orice inundație cauzată de conducta spartă și înainte de a instala o teava pp-r nouă.
Strânge apa
După ce ai localizat unde anume este țeava spartă, pune un lighean sau o găleată sub ea pentru a evita orice deteriorare provocată de apă. Folosește eventual și prosoape pentru a absoarbe apa și încearcă să strângi apa acumulată pe parchet/pardoseală cu un mop.
Usucă și ventilează camera
Este foarte important ca aerul să circule cât mai repede posibil în întreaga încăpere. Începe prin a deschide toate ușile și ferestrele. Folosește ventilatoare dacă ai și dezumidificatoare pentru a usca și ventila cât mai rapid camera.
Urgențele sanitare nu pot fi întotdeauna prevenite dar, cunoscând unele semne de avertizare, îți poți da seama dacă o țeavă este sau nu deteriorată înainte de a se sparge. Dacă observi robinete care picură constant, bălți de apă sub chiuvetă sau o creștere a consumului de apă, acestea sunt semne sigure că ceva nu este în regulă cu țevile tale.