Sindromul de tunel carpian (STC) poate face sarcinile de zi cu zi mai dificile, scazand semnificativ calitatea vietii. Este o tulburare care se remarca prin aparitia durerii la nivelul mainii si incheieturii mainii, in special in timpul noptii, putand sa afecteze nu numai somnul, dar si sanatatea mintala.
Pentru multi oameni, simptomele sindromului de tunel carpian pot fi tinute sub control prin simpla odihna a mainii si evitarea miscarilor repetitive ale mainii si incheieturii mainii pentru a preveni compresia nervului median. De asemenea, aceasta afectiune a mainii poate fi ameliorata prin purtarea unei atele pentru incheietura mainii, administrarea de medicamente antiinflamatoare si injectii locale cu corticosteroizi.
Pentru pacientii cu sindrom de tunel carpian in stare avansata, aceste tratamente pot fi ineficiente, astfel ca singurul remediu pentru ei ramane interventia chirurgicala, cunoscuta sub numele de operatie de eliberare a tunelului carpian.
Iata care sunt simptomele sindromului de tunel carpian, in functie de stadiul afectiunii!
Stadiul incipient – Primele semne ale STC
Cele mai frecvente semne care apar in stadiul de inceput al sindromului de tunel carpian sunt furnicaturile, amorteala si senzatia de arsura in primele patru degete ale mainii afectate. Aceste senzatii incep de obicei treptat si sunt, de cele mai multe ori, resimtite noaptea sau la trezire, dar dispar rapid prin scuturarea sau masarea mainii.
Totodata, in aceasta etapa a bolii, poate sa apara durerea in incheietura mainii, senzatia ca degetele sunt umflate si dificultatea de a strange pumnul.
De obicei, la inceput, simptomele apar si dispar, dar devin persistente in timp.
Stadiul mediu al STC
Conform doctorului Vladislav Gyebenar, pe masura ce sindromul de tunel carpian progreseaza, simptomele devin mai frecvente si mai durabile. Amorteala si furnicaturile se pot extinde de la mana la incheietura mainii si antebrat. De asemenea, pot aparea slabiciune si stangacie in mana, ceea ce face dificila indeplinirea unor sarcini din viata de zi cu zi.
Apoi, durerea va fi mai persistenta, ajungand sa se simta pana in antebrat.
Simptomele nocturne vor deveni atat de suparatoare, incat vor cauza probleme de somn.
Stadiul avansat al STC
Atunci cand sindromul de tunel carpian a ajuns in stare avansata, simptomele sunt constante si semnificative. Amorteala, furnicaturile, durerea si slabiciunea vor fi persistente, afectand chiar si umarul. In plus fata de simptomele mentionate mai sus, sindromul de tunel carpian sever poate provoca atrofie musculara sau pierderea densitatii musculare la baza degetului mare. Din aceasta cauza, pacientul se poate confrunta cu incapacitatea de a-si folosi mana chiar si pentru cele mai usoare sarcini.
Este preferabil ca sindromul de tunel carpian sa fie tratat inainte de aparitia acestor simptome. Atunci cand apar modificari ireversibile la nivelul nervului median, recuperarea completa a pacientului este mai putin probabila.