
Fotografie de Agenlaku Indonesia pe Unsplash.com
Protejarea mediului înconjurător prin gestionarea responsabilă a deșeurilor reprezintă o preocupare actuală de maximă importanță pentru toate firmele din România care produc sau generează deșeuri din ambalaje. Acest lucru se obține prin atingerea țintelor legislative prevăzute în documentele Uniunii Europene și ale statului român, limite uneori greu de depășit din cauze birocratice sau practice. Depășirea acestor obstacole poate fi realizată cu ușurință prin utilizarea serviciilor puse la dispoziție de firme specializate în acest sens, cunoscute sub denumirea de organizații OIREP sau OTR, așa cum erau numite până acum.
Un element de care trebuie să țină cont companiile ce sunt în căutarea unor colaborări fructuoase este alegerea OIREP-ului prin luarea în considerare a unor criterii care să crească șansele de succes și de eficacitate a programelor de responsabilitate extinsă a producătorului. O firmă ce îndeplinește cu succes condițiile de bază este OIREP-ul Eco Synergy, companie de consultanță cu o experiență vastă în domeniu, care a gestionat sute de mii de tone de deșeuri din ambalaje și a atins și chiar a depășit obiectivele minime globale de reciclare.
Iată ce aspecte se pot avea în vedere pentru alegerea unei organizații OIREP potrivite!
Fotografie de Bench Accounting pe Unsplash.com
- Un element semnificativ, de care trebuie să se țină cont întotdeauna, este legat de posibilitatea acestor firme de a atinge obiectivele cu privire la țintele de reciclare/valorificare. Legislația în domeniu prevede ca deșeurile din ambalaje generate de o anumită firmă să fie reciclate anual în anumite cantități minime, ca de exemplu douăzeci la sută cele din lemn, patruzeci la sută plasticul și aluminiul, șaizeci la sută PET-urile și șaptezeci la sută hârtia și cartonul. Aceste ținte sunt destul de greu de atins de către firmele care sunt lipsite de experiență.
- Un alt criteriu esențial este reprezentat de modalitatea transparentă prin care organizația OIREP își duce la bun sfârșit sarcinile. În acest sens, trebuie amintit modul total vizibil prin care sunt obținute deșeurile de ambalaj, trasabilitatea fiind un aspect cheie. De asemenea, aceeași caracteristică de transparență trebuie să fie făcută cu privire la documentarea trasabilității în legătură cu privire la deșeurile de ambalaje.
- Organizațiile OIREP au și alte sarcini importante în afară de cea practică, de atingere a țintelor de reciclare și de întocmire a documentației aferente. Printre acestea se numără și punerea la punct a unor acțiuni prin care populația este educată în vederea realizării unor practici care să permită micșorarea cantităților de ambalaje care ajung la groapa de gunoi. Având în vedere acest element, este indicat ca în alegerea organizației OIREP potrivite să fie luat în calcul și dacă firmele s-au implicat și în direcția conștientizării populației.
- Responsabilitatea extinsă a producătorului este un principiu care trebuie aplicat în mod flexibil, în funcție de nevoile și cerințele specifice. Astfel, organizația OIREP aleasă trebuie să dea dovadă de adaptabilitate și de posibilitatea rezolvării problemelor, indiferent de modul în care acestea se prezintă. Mai mult decât atât, colaborarea trebuie să fie una strânsă, în vederea implementării unor soluții personalizate.
În concluzie, alegerea organizației OIREP potrivite trebuie să fie făcută în cunoștință de cauză, deoarece în acest mod se pot influența în mod pozitiv șansele de succes ale programelor de reciclare implementate.