
Dezbaterea vine la o săptămână după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că, dacă legile justiţiei rămân în forma votată de Parlament, discuţiile privind renunţarea la MCV şi intrarea României în spaţiul Schengen „se vor purta în alţi termeni”.Schimbările legislative care vizează Justiția din România cît și respectarea statului de drept fac obiectul acestei dezbateri organizate în Parlamentul European.
Comunicatul remis și postat de Parlamentul European
„Mersul reformei sistemului judiciar din România și amenințarea pe care aceasta ar putea-o reprezenta la adresa statului de drept vor fi dezbătute cu Consiliul și Comisia, miercuri”, se arată în anunțul oficial postat pe site-ul Parlamentului European.Unul dintre participanții la dezbatere va fi comisarul european pe Justiție- doamna Vera Jourova.
În acest comunicat se reamintește că Parlamentul Romaniei a adoptat trei legi care introduc schimbări în modul de funcționare a Justiâiei, amendând statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea sistemului judiciar, precum și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.
„De asemenea, au fost modificate regulile cu privire la conflictul de interese și se intenționeaza amendarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală(…)Aceste evoluții au generat masive proteste în țară. Săptămâna trecută, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările cu privire la impactul acestor schimbări asupra independenței sistemului judiciar din România și asupra capacității de luptă efectiva împotriva corupției”, se arată în acest comunicatul
Timmermans, autorul unor mesaje tranșante despre asaltul asupra Justiției
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene- Frans Timmermans-a avut pe parcursul anului trecut multe luări de poziții și mesaje pentru guvernele României. Acestea au venit ca urmare a asaltului asupra Justiției. Timmermans s-a exprimat în repetate rânduri âmpotriva schimbărilor legislative din sistemul de justiție, care contravin recomandărilor din MCV.Domnia sa a cerut insistent consultarea Comisiei de la Veneția și a sugerat chiar că poate ar fi mai bine ca Legile Justitiei să fie făcute de experti internaționali.
Reamintesc avertismentul făcut în cadrul unei dezbateri organizate la București în primavara anului trecut, atunci când prim-vicele Comisiei Europene a atras atenția că „daca se deraiază de la proces (de îndeplinire a recomandărilor din MCV, n.red.), voi fi brutal și voi arăta asta”.
„Am un angajament puternic și mă simt sprijinit de catre populația României că vom termina acest maraton într-un timp record și, în același timp, vom duce la îndeplinire toate recomandările”, transmitea la acea vreme Frans Timmermans.
Mai mult decât atât, în urmă cu aproape două săptămâni, domnul Timmermans a transmis, dimpreună cu președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, o scrisoare oficialilor de la București în care își exprimă „îngrijorarea” față de evoluțiile recente din arealul românesc, în ce privește modificările legislației judiciare.
Dupa ce presedintii celor doua camere din Parlamentul României, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu le-au răspuns ”că sunt dezinformați”, Juncker a revenit în mai multe rânduri pentru a preciza că,în pofida a ceea ce cred oamenii politici autohtoni, oficialii europeni sunt foarte bine informați atât despre proces, cât mai ales despre miza aceasta.
Fapte recente ale diplomației române
Ministrul Justiției, Tudorel Toader s-a întâlnit ieri la Strasbourg cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta pe tema legilor justiţiei. După o altă întâlnire, cu grupul socialiștilor europeni, Toader s-a declarat convins că există dezinformări la nivel european privind situaţia din România.
Sursa foto :Ziua de Cluj,EurActiv,Calea Europeana,Observator
Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național