
Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi 8 Februarie o declaraţie prin care condamnă atacurile Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.În replică preşedintele Igor Dodon a calificat documentul drept „cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani”.
În Declaraţia aprobată de Parlamentul Republicii Moldova este menţionat că Legislativul de la Chişinău condamnă atacurile Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.
„Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorarea față de intensificarea atacurilor la adresa securității informaționale a țării noastre de către Federația Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar și a unor instituții media din Republica Moldova. Atacurile vizează, denigrarea Republicii Moldova, a unor instituții și a unor oficiali, dar cel mai grav este că vizează, denigrarea cetățenilor țării”, acesta este doar un pasaj din Declarația care este semnată de un grup de deputați.
În document se mai spune că Legislativul de la Chișinău consideră că „declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră. Toate aceste probleme nu sunt noi, unele durează deja de ani de zile, însă noutatea este modul agresiv și provocator în care acestea au început să evolueze și să se intensifice”.
„Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorarea faţă de intensificarea atacurilor la adresa securităţii informaţionale a ţării noastre de către Federaţia Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar şi a unor instituţii media din Republica Moldova. Atacurile vizează, denigrarea Republicii Moldova, a unor instituţii şi a unor oficiali, dar cel mai grav este că vizează, denigrarea cetăţenilor ţării”, acesta este doar un pasaj din Declaraţia care este semnată de un grup de deputaţi.
Reacție și…contra-reacție
Conform site-ului deschide.md acest document vine ca o reacție la acea măsură a deputaților din Duma de Stat Federației Ruse care au adoptat pe 24 ianuarie,o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Documentul a fost votat de 424 de parlamentari.
Prin documentul adoptat, legiuitorii ruși au îndemnat Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să dea o notă legii anti-propagandă, adoptate în Republica Moldova.
Mai mul decât atât, parlamentarii ruși au recomandat conducerii Rusiei să întreprindă un set de măsuri în scopul găsirii altor căi și metode ca produsele jurnalistice ruse să ajungă în casele moldovenilor.
Poziția președintelui Igor Dodon
Domnia sa crede că Declarația Parlamentului prin care sunt condamate atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din republică are scop determinarea părții ruse de a veni cu un răspuns similar la adresa Chișinăului.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon spune că această declarație reprezintă „cel mai impulsiv mesaj anti rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani”.
„Azi, eurounioniștii din Parlament au întrecut până și retorica ostilă a frontiștilor ultranaționaliști de la începutul anilor 1990. Aceste provocări sistematice și intenționate au drept scop determinarea părții ruse de a veni cu un răspuns similar în adresa țării noastre”, a spus Dodon.
De asemenea, președintele susține că poziționarea pe extrema anti-rusească într-o țară „cu o largă susținere pro-Rusia, înseamnă un suicid politic și electoral, cale pe care au pășit astăzi partidele eurounioniste din fosta AIE, mai cu seamă, inițiatorul declarației, PDM”.
„Reiterez, că dialogul la nivelul instituțiilor, în primul rînd guvernamental și parlamentar, trebuie restabilit în cel mai scurt timp. Acest lucru este în interesul ambelor state”, a scris Dodon pe Facebook.
Dodon a mai spus că actuala guvernare luptă cu dușmani imaginari și speră că declarația adoptată astăzi nu va afecta grav relațiile cu Rusia.
Sursa foto : Jurnalul National,News.ro
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național