
Parchetul din capitala Franței -Paris a deschis o anchetă preliminară pentru „amenințări cu moartea“ și „apologia publică unnui act de terorism“, luni, 6 noiembrie, ca urmare a unei plângeri realizate de către Charlie Hebdo.
În ediția de miercuri, săptămânalul de satiră a publicat un desen animat intitulat „Violul, apărarea lui Tariq Ramadan”. Savantul islamic, recent acuzat de viol, este reprezentat, cu pantalonii distorsionați de o erecție impresionantă, cu următorul text : „Eu sunt al șaselea pilon al Islamului!
Acest lucru a declanșat o furtună de insulte și amenințări pe adresa rețelelor sociale. Redactorii revistei Charlie Hebdo sunt obișnuiți cu acest tip de reacție, dar această nouă creștere a scandalului l-au convins-o să depună o plângere. Dintre cele cîteva zeci de mesaje vizate, dintre care majoritatea au fost șterse de atunci, se poate citi: „Vă vom despărți”; „A doua rundă să vină la Charlie”; „Dacă nimeni nu va decide, voi pleca”; „Fișierul S sau nu, nu-mi pasă, mă duc”; etc.
Pe pagina de Facebook a săptămânalului, alte mesaje erau încă vizibile luni seara (ortografia a fost corectată pentru o mai bună înțelegere): „În cele din urmă, frații Kouachi (autorii atacului în 2015 împotriva săptămânalului satiric) și-au făcut treaba. Acest lucru este normal, deoarece acestea fac parte din Mossad (una din agențiile de informații israeliene), „sau“ colegii tăi sunt morți, ei trebuie să facă glume și desene ahahahaha, care trebuie să fie distractiv în partea de jos, sper că vă veți alătura în curând. ”
„Cuvintele preced mereu actele”
Solicitată de prestigioasa publicație franceză Le Monde, Richard Malka, avocatul lui Charlie a mărturisit că dacă e vorba de „violență verbală“, unele mesaje sunt „suficient de exacte“, care urmează să fie luate în serios. El are grijă de climatul care continuă să cântărească în sfera presei scrise, după aproape trei ani de la uciderea a opt dintre membrii acestei reviste petrecute în data de 7 ianuarie 2015. „Cei care scriu sunt rareori cele care trec actul. Dar cuvintele preced mereu faptele, ele creează un climat. ”
Pe postul de televiziune Europa 1, succesorul Charb, actualul șef al lui Charlie, designerul Riss, a declarat că apelurile la crimă „nu s-au oprit într-adevăr.“ „Dar este adevărat că, uneori, există vârfuri în cazul în care le primim pe rețelele sociale, iar amenințări cu moartea explicite: că este, încă o dată,” a adăugat el. Dincolo de gravitatea acestor amenințări cu moartea, este vorba de climat”a insistat domnia sa. ” Nu este pur și simplu disputa sau discuția, acesta nu este nici măcar prejudiciul este dincolo de faptul că (..) este că acum a devenit un lucru obișnuit pentru a apela pentru crimă . „
Pe pagina de Facebook a săptămânalului, unii critici, mai moderați, au denunțat înțelegerea secretă dintre „viol“ și „Islam“ făcută de desen. Mai precis se auce în discuție publică asemănarea și „condamnarea ” ce se realizează între viol și Islam prin asocierea care a realizat-o Charlie Hebdo ăn această săptămână. Demn de reținut e și alt aspect, acela care se leagă de faptul că pe postul Europa 1, Riss justifică trimiterea la religia pe care Tariq Ramadan s-a prezentat ca fiind “ un savant al Islamului „.
Oceanul informatic e plin de mărturii pline de părtinire
Redactorii au avut ocazia să răspundă pe rețeaua de socializare Facebook celor care au lăsat registrul plin de invective și de insulte ca să argumenteze o anumită idee. „Aș vrea să văd același subiect pe Weinstein, Charlie Hebdo. Umorul selectiv și Islamul se vinde mai bine, nu un pervers evreu deja condamnat „, a scris un surfer.
„Am făcut o acoperire pe Harvey Weinstein (care încă nu a fost condamnat) acum două săptămâni”, a declarat un redactor al acestui săptămânal.
Schimburile de replici dintre utilizatorii de internet stau mărturie despre fractura ireductibilă dintre cei care sunt pro și cei anti Charlie Hebdo. În iacest poptop de insulte, au existat unele oaze, destul de rare de ponderări, ca de exemplu: „Această caricatură a Ramadanului este superbă! E super-amuzantă! Sunt musulman și nu sunt șocat, nu am nici un motiv să fiu! Ramadanul nu este un profet pe care îl știu! Și chiar dacă a fost! Nu vă îngrijorați de acei oameni spălați de creier și de persoane indoctrinate care insultă și amenință ca și cum ar fi insultat-o pe mama lor! ”
Și în mijlocul furtunii, aruncat în acest ocean de prejudecăți,demnă de a fi citată a fost ți degajarea cu care s-a exprimat un ateu: „Nu sunt scandalizat. Nici nu admir. Sunt obosit. Când știm că 63% dintre persoanele care trăiesc în Franța nu au o religie (din care sunt eu) și tabăra cealaltă, a celor 37% care rămân mai puțin de 1 din 4 practică toate religiile, obosite, da, din toate aceste straturi puneți-vă înapoi unul peste celălalt. „
Sursa foto : Le Point,L’Express
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național