
Dezbaterea de ieri 7 februarie din sala plenului clădirii Parlamentului European din Strasbourg despre statul de drept din România a fost marcată de vehemenţa unor eurodeputaţi români și de absența premierului Viorica Dăncilă, care fusese invitată să susţină poziţia oficială a guvernului de la Bucureşti.
Dezbaterea care s-a intitulat „Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România” a fost marcată de vehemenţa unor eurodeputaţi români și de absența premierului Viorica Dăncilă, care fusese invitată să susţină poziţia oficială a guvernului de la Bucureşti .
Unii eurodeputaţi români,printre care Norica Nicolai şi Maria Grapini pot fi caracterizați ca fiind corigenţi la capitolul „diplomaţie parlamentară”. Președintele de ședință s-a văzut nevoit să taie micronul în repetate rânduri, când pe fundal se auzeau strigăte sau aplauze.
În aceeași notă critică a vorbit și europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, care s-a întrebat de la microfon „de ce România ar trebui să fie mai supravegheată acum decât în timpul lui Ceauseșcu”.
Chiar și eurodeputatul Mircea Diaconu (ALDE) a adoptat această retorică:”Şi eu sunt îngrijorat de statul de drept din România. România a devenit statul cu cele mai multe condamnări la CEDO pentru abuzuri împotriva cetățenilor săi, și nimeni nu răspunde.Au fost ascultați mii de cetățeni, în perioada ultimelor alegeri, pe motiv de siguranță națională”.
Momentele tensionate au continuat. Europarlamentarului Monicăi Macovei (membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni) i-a fost tăiat microfonul după ce, rugată să încheie, depășise timpul alocat intervenţiei sale.
„Vorbesc pentru țara mea, nu pentru partid!”, a replicat Macovei pe un ton ridicat.
Domnia sa a acuzat PSD și ALDE că vor să scoată România din Europa și că „au declanșat lupta împotriva statului de drept”.
În replică, europarlamentarul ALDE Renate Weber a acuzat-o că minte.”Am auzit la viața mea multe minciuni, dar doamna Macovei a întrecut orice limită.Când Comisia Europeană se interesează de ce se întâmplă într-un stat membru, e ceva firesc. Dar la fel de firesc e să ne uităm cu toții la mecanismele instituționale pe care o țară le are pentru a adopta o lege.
Sunt mecanisme demoratice și trebuie să avem încredere în ele, dar asta nu exclude evaluarea unei legi de către Comisia de la Veneția”, a spus Renate Weber.
Una dintre intervenţiile semnificative i-a aparţinut portughezei Ana Gomes, membră în grupul Socialiştilor și Democraților (din care fac parte şi europarlamentarii aleşi pe listele PSD). Ea s-a întrebat cum e posibil ca Liviu Dragnea să rămână într-o funcţie înaltă.
”DNA a colaborat cu OLAF şi împreună au tras concluzia că șeful PSD este responsabil pentru fraudă din fonduri europene (…) și că a organizat un grup de criminalitate organizată în acest sens.Citesc din raportul OLAF, care e pe site-ul OLAF. Deci, întrebarea mea față de colegii din România este: cum e posibil ca această persoană să rămână în funcție?”.
Comisarul european pentru Justiție Věra Jourová a transmis încă o dată îngrijorarea oficialilor europeni în privința legilor justiției, însă unii eurodeputați români, printre care Norica Nicolai și Maria Grapini, au acuzat-o că este de rea-credință și incorectă.
Ca și o concluzie absurdă, deteriorarea relațiilor diplomatice dintre UE și statul român poate fi sintetizat de supărarea ministrul Justiției, Tudorel Toader care nu a fost lăsat să vorbească în plen. Domnia sa a afirmat că nu s-a dorit aflarea adevărului și că Věra Jourová a rostit ”un discurs care probabil a fost scris de altcineva”.
Sursa foto : Digi24
Sinteza a fost oferită de către redacția platformei media Criteriul Național