
Ce este imbalsamarea?
Conform Servicii funerare imbalsamarea reprezinta un proces fizic invaziv, prin in trupul neinsufletit se implanteaza dispozitive speciale si/ sau se injecteaza fluide pentru a incetini temporar descompunerea acestuia. De asemenea corpul poate fi uns cu anumite solutii. Scopul este pastrarea trupului pentru a fi afisat public la inmormantare, pentru a rezista la transport pe distante lungi (mai ales in cazul repatriere decedati). Desigur imbalsamarea se poate face si in scopuri medicale sau stiintifice, cum ar fi cercetarea anatomica. In plus, imbalsamarea confera corpului neinsufletit ceea ce unii considera o imagine „mai asemanatoare cu viata”, imagine pe care familia defunctului doreste sa fie vizibila publicului prezent la inmormantare.
Cat de populara este procesul de imbalsamare?
In Romania in prezent imbalsamarea este foarte raspandita si practic este inclusa in toate pachetele de servicii funerare. Multe familii considera ca aceasta reprezinta o parte esentiala din aranjamentele funerare si de inmormantare traditionale. Putini sunt cei care se intreaba daca este intr-adevar necesar si ce implica acest procedeu. Initial imbalsamarea a luat amploare datorita firmelor de servicii funerare, in scop comercial. Cele mai multe firme de pompe funebre includ azi in ofera de servicii imbalsamarea si cosmetizarea trupului neinsufletit.
Religia interzice imbalsamarea?
Deci imbalsamarea nu are radacini in religia crestina, nu este nici descurajata, nici incurajata in vreun fel. In schimb musulmanii si evreii ordotocsi considera ca imbalsamarea reprezinta o profanare a corpului si o interzic. Hindusii si budistii care opteaza pentru incinerare nu au nevoie de imbalsamare.
Cand este necesara imbalsamarea?
Imbalsamarea nu este in general obligatori prin lege. De fapt la nivel european exista cateva documente in care se specifica faptul ca firmele de servicii funerare trebuie sa informeze consumatorii atunci cand imbalsamarea este intr-adevar necesara. In general in cazul repatrierii decedatilor imbalsamarea poate capata o importanta mai mare, din cauza perioadei din momentul decesului si pana in momentul inmormantarii. La fel, imbalsamarea poate fi o solutie binevenita in sezonul cald, cand trupul neinsufletit tinde sa se descompuna mai repede.
Imbalsamarea protejeaza sanatatea comunicatii?
Nu. Imbalsamarea nu ofera beneficii pentru sanatatea publica. Ba chiar in anumite state imbalsamarea este interzisa daca persoana decedata prezenta boli contagioase. Multe persoane continua sa perpetueze acest mit, insa imbalsamarea in sine nu reprezinta un beneficiu pentru sanatatea publicului. De fapt, in functie de tipul de imbalsamare efectuat, substantele chimice sunt atat de toxice incat in anumite state personalul firmelor de servicii funerare poarta masti de protectie in timpul procedeului.
Cat timp se conserva trupul prin imbalsamare?
Imbalsamarea nu conserva trupul pentru totdeauna; doar intarzie consecintele inevitabile si naturale ale mortii. Rata de descompunere poate varian, in functie de rezistenta chimicalelor si a metodelor utilizate, dar si de umiditatea si temperatura existente in locul de veci. Temperatura ambientala are un efect major asupra procesului de descompunere; mai mult decat timpul scurs din momentul decesului – indiferent daca nu corp a fost sau nu imbalsamat. Intr-un sicriu etans, intr-un climat cald, un corp neinsufletit se va descompune foarte rapid.
De ce este promovata imbalsamarea?
Industria funerare promoveaza imbalsamarea si imaginea celui decedat ca o modalitate de a arata „respectul corespunzator pentru trup” si de a stabili „identitatea clara” a trupului neinsufletit – astfel incat realitatea mortii sa nu poata fi negata de cei care vad corpul. Multi directori de firme de servicii funerare considera ca vizualizarea corpului este o parte necesara a procesului de suferinta, chiar daca moartea a fost anticipata. Desi unele persoane pot fi intr-adevar mangaiate de o „imagine- amintire frumoasa”, asa cum este adesea numita in randul firmelor de servicii funerare, conform unui sondaj de opinie realizat in 1990, 32% din cei care au raspuns au spus ca vizionarea unui trup neinsufletit reprezinta o experienta negativa.
Conform Casei Funerare Blaj, firma de servicii funerare Bucuresti, imbalsamarea se realizeaza de catre personal specializat (autopsier) si se are in vedere conservarea si evitarea descompunerii rapide a defunctului.