Secretele glandei pineale
Glanda pineală (care mai este denumită şi epifiză, corpus pineale, conarium sau epiphysis cerebri) este o glandă endocrină care produce hormonii fericirii melatonina şi serotonina. Glanda pineală reglează calitatea somnului, ritmul şi durata, de asemenea, ritmurile sezoniere. Este localizată aproape de centrul crierului, între cele două emisfere. Este de culoare gri-roşiatica si măsoară cam 8mm (demonstrat ştiinţific).
Faimosul filozof francez Descartes descria glanda ca „principalul sediu al sufletului” şi probabil s-a vechiculat faptul că această glanda se mai numeşte „al treilea ochi”, având legătura cu un punct mistic care se află între sprâncene.Vechile popoare nu s-au înşelat de localizare, glanda pineală aflându-se chiar în mijlocul creierului, la acelaşi nivel cu ochii.
Ce face glanda pineală?
Felul în care gândim şi gama de emoţii ce le avem iîn fiecare zi depind de glanda pineală. Acest mic organ reglează ritmul circadian, ritmul somnului şi al trezirii şi determină alte niveluri de hormoni din corp, nivelul de stress şi performanţă fizică.
Glanda pineală reglează bio-ritmurile organismului şi lucrează în armonie cu hipotalamusul care reglează senzaţia de sete, de foame,dorinţa sexuală şi ceasul biologic care activează procesul de îmbătrânire.
Glanda pineala se numeste aşa deoarece seamănă cu un con de pin. Simbolul conului de pin îl găsim în toate tradiţiile. Una dintre ele ar fi o reprezentare a Zeului Osiris, care are un sceptru cu un con de pin în vârf.
Daca funcţia psihologică a glandei pineale nu a fost ştiută până de curând, tradiţiile mistice şi scolile ezoterice cunoşteau această zonă a creierului, spunând că aceasta este legătura dintre lumea fizică şi dimensiunile spirituale. Astfel, din perspectiva acestor tradiţii, glanda pineală ar fi cel mai mare furnizor de energie eterică pentru oameni, aceasta fiind importanăa chiar şi în dezvoltarea unor puteri supra-naturale. Dezvoltarea unor talente metafizice a fost mereu corelata cu acest organ.
Localizarea glandei pineale în adâncul creierului pare să fie corelată unor semnificatii la fel de ascunse. În zilele când nu se cunoştea ştiinţific funcţia glandei pineale, se credea că ne ajuta să vedem dincolo de spaţiu şi timp şi era considerată un subiect tabu, legată de superstiţii şi misticism.
Taoiştii spun că glanda pineală este localizată iîn Locul de Cristal, o zona în interiorul creierului care conţine glanda pituitară (hipofiza), hipotalamusul, talamusul şi glanda pineala (epifiza). Ei au convingerea că atunci când aceste glande funcţioneaza optim, substanţele pe care le produc (hormonii si neurotransmiţătorii) susţin expansiunea conştiinţei şi permit accesul la lumile paralele paradisiace care există dincolo de realitatea planului fizic.”
Când al treilea ochi se deschide, toată fiinţa se conectează la univers, dincolo de interpretarea pe care logica o dă lumii înconjurătoare şi interioare.
Dr. Rick Strassman, autorul unei monografii despre dimetiltriptamină (DMT) – considerata molecula spiritului, a observat printre alte aspecte că glanda pineala produce DMT în timpul naşterii, al morţii, în timpul experienţelor spirituale, mistice, şi chiar in timpul morţii clinice însoţite de fenomene NDE (near death experiences). Aceasta particularitate „chimică” se corelează cu ideea susţinutaă de Orient conform căreia este un fel de portal, de legătură cu dimensiunile spirituale, arătând faptul ca glanda este implicată nu numai în adaptarea organismului fizic la mediu dar şi a fiinţei umane în totalitate, adaptarea structurilor sale la mediul subtil, energetic şi spiritual în care trăieşte. În momentul naşterii şi al morţii, precum şi în fenomenele NDE, sau în experienţele mistice fiinţa respectiva suportă sau realizează o translaţie a conştiinţei sale în alte planuri decât era până atunci. Iar tocmai activitatea intensă a glandei pineale, tradusă prin secreţia importantă de DMT pe care o realizează, permite adaptarea fiinţei la noile planuri în care ajunge.
Când glanda pineală funcţionează armonios, conferă fiinţei starea de bine, echilibru interior, tendinţa către spiritualitate şi atitudinea YANG în viaţă. Când această glandă endocrină nu funcţionează armonios sau este chiar blocată, apar ataşamentul exacerbat faţă de lumea materială şi frica de moarte”…
Sunt cunoscute patru moduri prin care se poate activa glanda pineală:
În mod pragmatic, activarea glandei pineale ne ajută să ne reglăm starea de spirit, sa ne energizăm, să găsim mai multă forţă interioară şi să ne odihnim mai bine.
- Statul la soare
Expunerea la soare stimulează glanda pineală. Orice tip de expunere la lumină, activează „al treilea ochi”, atunci când glanda pineală începe să secrete hormonul fericirii -serotonina.
- Dormitul în întuneric
Un mediu întunecat asigură procesul prin care glanda pineală produce suficientă melatonina, pentru a ne asigura un somn liniştit şi profund. Este de aceea important să nu ne expunem la surse de lumină artificiale iînainte de a merge la culcare, lumina aceasta putând să activeze producţia de serotonină şi ne pune aşadar organismul în stare de alertă, păcălind glanda pineală care crede că ar fi zi şi astfel ne perturbă ciclul somn/trezire.
- Privitul soarelui – doar la rasarit si apus
În primele 15 minute ale răsăritului şi 15 minute la apus… ar trebui să ne bucurăm de lumina vindecătoare a soarelui. Atenţie! Trebuie să privim spre soare DOAR CÂTEVA SECUNDE (riscăm să ne punem în pericol vederea). Bucuria contemplării si a liniştii răsăritului şi a apusului, ne conectează astfel la ritmul naturii.
- Meditatia
Meditaţia este folosită din cele mai vechi timpuri pentru a activa glanda pineală, pentru a inunda întreaga fiinţă cu o stare de linişte şi bucurie.
Surse documentare www.yogaesoteric.net,www.globalhealingcenter.com