Dacă trăiți cu impresia conform căreia suntem avansați și trăim în epoca vitezei și a „puterii internetului” sau mai rău prin acțiuni sabotoare realizate tot prin mediul online poţi doar fura bani şi închide site-uri, Rusia arată că există o putere mult mai mare.În luna decembrie a anului 2015, o pană de curent fără precedent a afectat Ucraina. După cum au relatat ziariștii de la Agenția Reuters, nu mai puţin de 80.000 de clienţi ai celor de la Pricarpatiaoblenergo au fost privaţi de curent electric.
Conform societății ESET France, hackerii au folosit un program denumit „BlackEnergy” pentru a implanta un virus denumit „KillDisk”, special produs pentru sabotarea sistemelor industriale, care a fost implantat printr-o operațiune de phishing cu ajutorul unui document Excel infectat. Această companie a monitorizat luni la rând virusul și astfel a reușit să detecteze atacul împotriva rețelei ucrainene de electricitate.
La scurt timp după incident, purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că centrul de control al serverului de unde provin atacurile e în Rusia, dar până acum nu se știa sigur. Vineri, Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat oficial că pana de curent a fost produsă de ruși și s-a descoperit că hackerii au purtat și conversații telefonice pe teritoriul rusiei, potrivit Agerpres.
Anunțul Kievului survine după ce directorul comunității serviciilor de informatii din SUA (DNI), James Clapper, a afirmat săptămâna aceasta în fața Congresului de la Washington că atacurile cibernetice, inclusiv cele care vizează interesele americane în Ucraina, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității naționale a SUA.
Compania de securitate informatică Trend Micro a anunțat că virusul folosit în acel atac a infectat și sistemele informatice ale altor societăți ucrainene, printre care se numără o companie de transport feroviar și una din sectorul minier. Vinovații ar putea fi membrii unei grupări din Rusia, denumită Sandworm, dacă este să dăm crezare declarațiilor șefului iSight Partners, companie specializată în securitate cibernetică.
Sandworm ar fi atacat și infrastructura din Statele Unite în trecut, însă nicio pană de curent nu a fost cauzată. Cu toate acestea, unii susțin că rușii pur și simplu nu și-au dorit să provoace un asemenea lucru în acel moment.
Sursa știre :http://playtech.ro/
Sursa foto : protv.md,radioconstanta.ro