Candidatul la Preşedenţia Americii Donald Trump a ţinut un discurs în care şi-a anunţat ideile asupra politicii externe a SUA. Cele mai importante idei au fost deja comentate, mai mult sau mai puţin favorabil de către presa internaţională.
Favoritul în sondaje , miliardarul Donald Trump a apărut în faţa presei. Depăşirea clară a rivalii sai , ca a senatorului de Texas Ted Cruz și a guvernatorului din Ohio John Kasich cu peste 50 % sau chiar 60 % din voturi în cele cinci state americane confirmă așteptările tuturor analiștilor și specialiștilor . Cei doi bărbați au ajuns la concluzia în acest weekend că o alianță ar fi de bun augur pentru a încerca să -l împiedice să ajungă la 1.237 de delegați care ar fi permis să obțină nominalizarea Partidului la Convenția de la Cleveland ce va avea loc în iulie . În ajunul scrutinului din 26 aprilie , unde 183 de posturi de delegați erau în joc , mogulul imobiliar a avut 844 de delegați împotriva a 543 pentru Ted Cruz și doar 148 pentru John Kasich .
Conform presei din Hexagon, citat şi comentat de Le Parisien, Donald Trump şi-a stabilit viziunea sa privind politica externă într-un discurs cu accente izolaționiste chiar cu anumite tente contradictorii , dincolo de sloganul „America First” . Interesant rămâne faptul că domnia sa nu a oferit niciun fel de alt detaliu.
Favoritul pentru nominalizarea din partea Partidului republican pentru Casa Albă a ţinut un discurs de aproximativ 40 de minute într- un hotel din Washington , la care au fost invitați reprezentanți ai presei cât și experţi de politică externă . Cu ajutorul unui prompter , el a reformulat temele care au făcut succesul său electoral : prioritatea intereselor SUA , protecționismul și restabilirea prestigiului american în străinătate , deoarece Statele Unite este o super-putere temută și respectată .
” Politica mea externă a pus întotdeauna interesele americanilor și securitatea americană , înainte de orice altceva „, a spus Donald Trump . ” + (Plus) America Mai întâi ” va fi tema majoră a administrației mele . ” El a început cu avertismentul său obișnuit pentru aliații SUA , inclusiv în țările NATO . ” Țările pe care le apără trebuie să plătească pentru costul apărării lor . În caz contrar , Statele Unite ale Americii trebuie să fie pregătite să părăsească aceste țări să se apere „, a amenințat . El a denunțat , așa cum a făcut-o de la preluarea campanii, ” aroganța ” politicilor externe americane în Irak , Libia și Egipt . ” Totul a început cu ideea periculoasă că am putea transforma în țările occidentale de democrație , care nu au experiență sau nici un interes să devină democrațiile occidentale ” , a spus el , făcând aluzie la Invazia din Irak petrecută în 2003 .
Dar, acest ton cu iz izolaționist a fost rapid contrazis de aparenta sa nostalgie pentru zilele în care Statele Unite au ” salvat lumea ” în timpul celui de al Doilea Mondial cât și în timpul Războiului Rece . El a acuzat regimul Obama, de abandonarea unor aliați , cum ar fi Israelul , cât și pentru căderea președintelui egiptean Hosni Mubarak din 2011 . ” Prietenii noștri trebuie să se bazeze pe acordurile care le-am semnat cu ei „, a spus el . ” America va deveni din nou un prieten și un aliat de încredere . ”
Prin voinţa lui personală Donald Trump intenționează să restabilească respectul pentru America în lume . ” Prietenii noștri şi dușmanii noștri trebuie să știe că , dacă am trage o linie roșie , voi respecta acea linie roşie „, a mai adăugat.
Ca o dovadă a pierderii influenței Statelor Unite, miliardarul a pretins a fi deosebit de supărat pe faptul că președintele cubanez şi regele saudit nu l-au primit în persoană pe președintele SUA în timpul vizitelor sale recente în Cuba și Arabia Saudită . Donald Trump a promis, de asemenea să aibe relaţii diplomatice favorabile cu Rusia și China, datorate abilităților sale de negociere. „Nu suntem condamnați să fim adversari”, a mai spus el la Moscova.
Mai mult decât atât, domnia sa deplânge faptul că datoria publică a SUA, este „nevoită” și angajată să „cheltuie ceea ce este nevoie” pentru a crește bugetul ministerului apărării. Aliniindu-se liniei partidului republican, el a definit noţiunea”islamul radical” ca inamicul numărul unu al țării. Miliardarul a promis să anihileze grupul Statul Islamic (Sl). „Zilele lor sunt numărate”, a spus el. „Ei dispar dacă voi fi ales președinte, iar ei vor dispărea repede. Foarte, foarte repede”, a promis omul de afaceri. „Nu le voi spune unde sau cum. Avem nevoie, ca țară să fim mai mult decât imprevizibili.” Donald Trump nu a pronunţat cuvântul de izolaționism, preferând să spună că respinge „sirenele globalismului.”
” Spre deosebire de alţi candidaţi la președinție , războiul și agresiunea nu vor fi primul meu instinct ” . ” Nu putem avea o politică externă fără diplomație , ce include o super-putere care are precauție și reținere. Acestea sunt adevăratele semne de putere . „
Michael Pregent , fost consilier al lui generalul David Petraeus în Irak a găsit discursul său ca fiind ” incoerent ” . ” El a spus atât aliaților noștri că le vom ajuta , dar ei trebuie să plătească „, a declarat el pentru AFP .
” Se pare că discursul a fost scris în grabă . ” (…)Trump a dezvăluit temele sale mai liniştit și mai inteligent decât de obicei , dar multe întrebări rămân fără răspuns „, a declarat David Pollock , un fost diplomat acum aflat la Institutul de la Washington.
Totuşi adversarii republicani ai lui Donald Trump au avut reacţii între timp, criticând în termeni aspri acest discurs . ” Ronald Reagan trebuie să se fi întors în mormântul său „, a scris senatorul Lindsey Graham pe Twitter .
Fără a avea pretenții de a trage vreo concluzie, ceea ce a atras atenţia este amănuntul referitor la situaţia armatei SUA şi a bugetului de apărare, chiar la cheltuielile pe care alte mari puteri le fac. Practic, din momentul în care, a afirmat că numărul de soldaţi a scăzut prea mult, numărul de nave maritime de război ar fi „insuficient”, o parte din avioane sunt foarte vechi, iar arsenalul nuclear este vechi şi are potenţial slab de descurajare, aceste idei trebuie să fie înţelese în raport de proiectul său „Să facem America (cea mai) mare (şi puternică) din nou”, dar şi în raport de o lege a unei retorici și argumentări cu mare priză la public!
Sursa foto www.washingtontimes.com,www.worldnewspolitics.com
Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional