
De cele mai multe ori, sangerarea gingiilor este cauzata de dezvoltarea placii bacteriene sau de indepartarea necorespunzatoare a acesteia. Placa bacteriana contine germeni care ataca tesutul sanatos din jurul dintilor. Daca aceasta nu este indepartata dupa fiecare periaj dentar cu ajutorul atei dentare, va provoca inflamarea si iritarea gingiilor, ceea ce poate duce la sangerare in momentul spalarii dintilor si nu numai. In acest caz avem de-a face cu gingivita, prima etapa a bolii gingivale.
Gingivita este de obicei o afectiune nedureroasa, iar sangerarea gingiilor poate fi singurul simptom. Alte semne pot include: gingii inflamate si rosii, respiratie urat mirositoare, gust rau persistent in gura, subtierea dintilor si chiar schimbarea muscaturii (malocluzie). Boala gingivala, aflata in primul stadiu, poate fi tratata complet. Prin urmare, este important sa nu ignori sangerarea gingiilor si sa iti faci o programare imediata la un cabinet stomatologic.
Tartrul dentar si parodontoza.
In cazul in care nu este indepartata, placa bacteriana se intareste pe suprafata dintilor transformandu-se in tartru, devenind astfel imposibil de inlaturat doar cu periuta de dinti sau cu ata dentara. Daca nu este indepartata prin detartraj in cabinetul stomatologic, va afecta intens gingiile, determinand retragerea lor de pe dinti (retractie gingivala). Odata ce are loc retractia gingivala, se pot forma goluri intre dinti si gingii, dar si buzunare de bacterii si germeni nocivi ce vor ataca si mai mult gingiile si tesutul osos ce sustin dintii. In acest momemnt, gingivita a progresat in starea mai grava numita parodontoza.
Parodontoza, denumita si parodontita, poate cauza pierderea dintilor si a tesutului osos. Pe langa faptul ca provoaca abcese dureroase, probleme de masticatie si aspect inestetic al danturii, parodontoza este, de asemenea, legata de probleme mai grave de sanatate, inclusiv de un risc crescut de diabet si boli de inima, precum si de riscuri ridicate de dezvoltare a complicatiilor in timpul sarcinii.
Cum pot stopa sangerarea gingiilor?
Este foarte important ca, inca de la primele semne de sangerari gingivale, sa iti faci o programare la un medic stomatolog pentru o evaluare parodontala amanuntita. In urma evaluarii, stomatologul iti va face un detartraj si un periaj profesional, te va indemna sa urmezi un regim de ingrijire dentara special si, in cazul in care te confrunti cu o boala gingivala avansata, iti va prescrie un tratament parodontoza pentru eliminarea bacteriilor si insanatosirea gingiilor.