Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii care apare de cele mai multe ori in randul adolescentilor. Cu toate acestea este gresit sa o catalogam ca o afectiune a adolescenti (cum foarte multe persoane obsinuiesc sa o faca) deoarece acneea poate sa apara la orice varsta, iar daca aveti ocazia sa mergeti la sectiunea de dermatologie din orice policlinica cu siguranta veti vedea si persoane trecute de 30 de ani care sufera de acnee.
Acneea in sine nu este o afectiune grava insa este o afectiune a carui tratament necesita timp si de multe ori necesita mai multe incercari. Foarte putini sunt cei care au nimerit din prima incercare un tratament pentru acnee care sa ii scape definitiv de ea. De asemenea un alt risc alt acneei este acela de a ramane cu cicatrici si nu sunt rare cazurile in care tinerii in mod special raman cu cicatrici foarte urate in urma acneei.
Bineinteles, exista tot felul de tratamente si tehnici pentru eliminarea cicatricilor insa cel mai bine este sa le evitam, lucru pe care il putem face mergand din timp la dermatolog, depistand cauza acneei si tratand-o inainte ca aceasta sa se agraveze. Cateva recomandari de dermatologi buni pentru tratamentul acneei, gasiti pe siteul acneea.info
Care sunt cauzle acneei?
Cauzele acneei pot fi multiple insa cele mai frecvente sunt:
- Excesul de sebum la nivelul pielii. Acesta duce la infundarea porilor care favorizeaza aparitia acneei.
- Folosirea cosmeticelor de proasta calitate. Acneea produsa de produsele cosmetice de proasta calitate si nu numai poarta numele de acnee cosmetica.
- Administrarea de medicamente. Exista cateva tipuri de medicamente printre care putem aminti si corticosteroizii sau steroizii care au ca efect secundar acneea. De cele mai multe ori acneea produsa de aceste medicamente dispare de la sine dupa terminarea tratamentului fara a fi nevoie de vreun tratament special pentru acnee.
- Dereglari hormonale. Cele mai predispuse la acnee hormonala sunt femeile, care din nefericire sunt adesea “lovite” de acnee datorita schimbarilor la nivel hormonal care au loc in organismul lor in diferite perioade din viata. In foarte multe cazuri, o solutie pentru acneea hormonala o reprezinta administrarea de anticonceptionale. Citeste mai multe despre acneea hormonala aici.
- Alimentatia incorecta. Faptul ca alimente precum ciocolata, alcoolul sau diferite tipuri de grasimi provoaca si favorizeaza acneea nu este doar un mit. Chiar si medicii dermatologi recomanda ca in timpul tratamentelor antiacneice sa nu consumati astfel de alimente.
Cum putem trata acneea?
Ca in orice alta afectiune, primul pas care trebuie facut in tratamentul acneei este sa depistam cauza. Bineinteles, acest lucru este facut de catre dermatolog si nu de catre noi sau de catre prietenul google. In cele mai multe cazuri medicii dermatologi ne vor trimite sa facem un set de analize la sange pentru a vedea daca nu cumva este vorba despre o dereglare hormonala, iar un urma rezultatelor ne vor prescrie un tratament adecvat.
Nu este recomandata sub nici o forma “imprumutarea” tratamentelor impotriva acneei care au functionat la alte persoane, deoarece sansele sa functioneze si in cazul vostru sunt foarte mici.
Cele mai frecvente medicamente prescrise de catre medicii dermatologi sunt: Skinoren (gel sau crema), Zineryt (lotiune), Roaccutane (pastile foarte eficiente insa cu foarte multe efecte secundare) si tratamente naturiste precum mastile cu aspirina, argila sau iaurt. Nu subestimati eficienta tratamentelor naturiste in acnee, deoarece ele reprezinta una dintre cele mai bune arme impotriva ei!