Degustarea vinului de calitate
O ceremonie de degustare a vinului reprezintă o ocazie unică pentru amatori și cunoscători de a se familiariza nu doar cu anumite sortimente ci și cu pașii exacți care trebuiesc urmați în cadrul unui astfel de eveniment. De la modul de prezentare la modalitatea de degustare, de la obiectele folosite la modul profesionist de a analiza calitățile vinului, o ceremonie de degustare poate reprezenta o educație completă în domeniu, obținută într-un timp scurt, precum și o experiență cât se poate de plăcută.
Astfel de evenimente sunt conduse de un sommelier, un specialist în domeniu care are grijă ca toți pașii necesari să fie respectați. Sommelier-ul este maestrul de ceremonii sau, dacă preferați, dirijorul orchestrei. Haideți să vedem în acest caz cam cum ar trebui să se desfășoare ,,recitalul”
Pașii ce trebuiesc urmați
În cadrul unui eveniment de acest gen, dacă vă aflați în postura de participant, organizatorii vor avea grijă ca toată ,,recuzita” necesară să fie la dispoziția dumneavoastră. Ne referim aici la tipul corect de pahare și carafe, frapiere acolo unde este cazul precum și diferite gustări care ajută la curățarea palatului bucal. O degustare de vin implică întotdeauna mai multe sortimente, de aceea pasul acesta este necesar. Odată ce vinul a fost turnat în pahare, există cinci pași ce trebuiesc urmați pentru o degustare corectă:
În primul rând, se face analiza vizuală pentru a știi exact ce nuanță de roșu, alb sau rose are vinul din paharul dumneavoastră. Următorul pas este agitarea vinului în pahar printr-o mișcare circulară ușoară a acestuia. Aceasta permite eliberarea aromelor prin contactul cu aerul. Următorul pas este analiza olfactivă: inspirați adânc de două-trei ori și încercați să identificați aromele. Vinurile de calitate au mirosuri complexe rezultate din soiul de strugure, zona de origine precum și procesul de fabricație. Abia după aceea gustați o cantitate mică de vin dar nu înghițiți imediat. Plimbați vinul în gură pentru a obține maximul de gust și abia apoi înghițiți. Veți simți astfel cât de complexă poate fi savoarea vinului, precum și gustul lăsat în urmă. Pașii în sine sunt destul de simpli și veți beneficia desigur de indicațiile sommelier-ului pentru a-i urma în mod corect.
Organizatori
Astfel de evenimente pot avea loc în mai multe tipuri de locuri. Unele restaurante organizează ceremonii de degustare pentru diferite varietăți de vin. Wine bars-localuri specializate- sunt și ele o opțiune, poate chiar una mai bună decât restaurantele, deoarece gama lor de produse este mult mai variată. O a treia opțiune o reprezintă cramele care organizează regulat astfel de evenimente pentru produsele proprii, așa cum este Crama Histria. Pentru cei interesați, o astfel de excursie pe plaiurile dobrogene poate fi o experiență unică unde veți avea șansa să vizitați vinul chiar la el acasă. Astfel de degustări au început să devină un obicei și în țara noastră, producătorii organizând pentru cei interesați evenimente unde aveți posibilitatea să aflați mai multe despre podgorii, vin și procesul de fabricație și să degustați mai multe soiuri de calitate. Astfel de evenimente se organizează din ce în ce mai des, scopul lor fiind nu doar promovarea produselor ci și promovarea unei culturi a vinului care din păcate nu este suficient de răspândită la noi în țară. Un astfel de eveniment, organizat de profesioniști, este o experiență ce nu trebuie ratată.