
În mediul antreprenorial, companiile pot trece prin diverse stadii sau etape, fluiditatea modernismului influențând chiar și acest domeniu. În prezent, sunt frecvente vânzările, cumpărările, fuziunile, preluările sau atragerea de investiții în anumite domenii, ceea ce implică o atenție sporită la detaliile financiare. Discutăm în cele ce urmează despre analiza financiară, dar și despre importanța acesteia înainte de o tranzacție, precum cele enumerate anterior.
Analiza financiară aprofundată te ajută să identifici potențialele riscuri
Atunci când vinzi sau cumperi orice lucru, există riscul ca acesta să fie altfel decât ceea ce ți s-a promit inițial. Dacă în cazul produselor sau serviciilor lucrurile sunt simple, în cazul firmelor, rezolvarea nu este anularea imediată a tranzacției, pentru că situațiile diferă de la caz la caz. Este recomandat ca atunci când te pregătești de o tranzacție, să iei în considerare serviciile de financial consultancy services oferite de o firmă specializată, pentru a minimiza riscul unui potențial litigiu.
În special în cazul fuziunilor și achizițiilor, este necesar să aprofundezi procesul de due diligence și să consulți specialiști, deoarece riscurile pot fi semnificative, mai ales când sunt implicate sume mari. Discută cu specialiștii și realizează audituri și analize, pentru a minimiza riscurile și pentru o înțelegere clară a detaliilor ce privesc tranzacția pe care urmează să o închei.
Analiza financiară te ajută să evaluezi corect valorile
Atunci când vorbim despre cerere și ofertă întotdeauna există un vânzător, un cumpărător și un preț asupra căruia cele două entități cad sau nu de acord. Înainte de a face achiziția propriu-zisă este important să faci o analiză riguroasă a ofertei pentru a putea aproxima cât mai corect prețul real pe care ar trebui să îl plătești. Tranzacțional vorbind, fiecare companie încearcă să își reducă din costuri, iar analiza financiară aprofundată ajută foarte mult în acest sens, oferind un start bun la masa negocierilor. Astfel, înainte de a accepta o ofertă de preț care pare bună raportat la potența ta financiară, verifică dacă acesta este costul corect, pentru a evita eventuale surprize neplăcute pe viitor.
Analiza financiară aprofundată scoate la iveală neconformitățile legale
În unele situații se poate întâmpla ca o firmă ce urmează să fie cumpărată să aibă probleme din punct de vedere contabil sau legal, iar acestea sunt aspecte pe care este recomandat să le știi înainte de a face tranzacția. Desigur, aceste detalii pot modifica prețul tranzacției și din acest motiv pot fi ascunse în primă fază de către vânzător, însă cu ajutorul procesului de due diligence ai posibilitatea de a anticipa anumite riscuri din acest punct de vedere. Analiza poate evidenția probleme contabile majore, penalități sau datorii însemnate, adică exact acele lucruri care trebuie discutate înainte de tranzacționare.
Fii atent atunci când pregătești o tranzacție, indiferent de tipul acesteia. Fie că vorbim despre o fuziune, o cumpărare sau despre investiții, fiecare dintre aceste procese trebuie să fie realizate într-un mod transparent, iar analiza aprofundată te poate ajuta să tranzacționezi inteligent.