Criticat pentru faptul că a așteptat două zile pentru a condamna grupurile de extremă-dreapta care s-au întâlnit sâmbătă într-un orășel din Virginia, președintele american a declarat surprinzător ca ”extrema stângă are partea ei de vină în escaladarea violențelor.”
Declarații surprinzătoare, schimbate în…ultimul moment
Totul a pornit de la o statuie din parcul orașului care urma să fie îndepărtată. Statuia îl reprezenta pe un general care a condus trupele sudiste, pro-sclavie, în timpul Războiului Civil din secolul al XIX-lea. Sute de așa-ziși „white supremacists” ( n.r. – adepții supremației rasei albe, termen american prin care sunt desemnați simpatizanții unui curent echivalent cu neonazismul) au încercat să împiedice îndepărtarea statuii.
De aici până la declanșarea scandalului și a violențelor nu a fost decât…un pas.
În cursul unui schimb aprins de replici cu jurnaliștii americani, la Trump Tower din New York președintele american a afirmat că prima sa declarație de sâmbătă-(atunci când a spus că vina pentru violențe a venit din „numeroase părți”)- a fost făcută în lipsa informațiilor concrete.
„Când fac o declarație, îmi place să fiu corect. Vreau faptele. Evenimentele tocmai avuseseră loc”, a spus el, pentru a explica de ce a așteptat până luni pentru a condamna în final „violențele rasiste” care au avut loc în orășelul din Virginia.
În fața întrebărilor insistente, Donald Trump și-a motivat ulterior prima viziune asupra faptelor. „Am privit de foarte aproape, de mai aproape ca mulți oameni. Aveți de o parte un grup care este agresiv. Și aveți de cealaltă parte un grup care este, de asemenea, foarte violent. Nimeni nu vrea să spună asta”, a mai afirmat el.
„Ce să zicem despre Alt left care a atacat Alt right (termen care desemnează dreapta alternativă) cum îi spuneți? Nu au o parte din responsabilitate? Au o problemă? Cred că da”, a continuat președintele SUA.
„I-am condamnat pe neonaziști. Dar nu toți oamenii care au fost acolo erau neonaziști sau naționaliști albi, nici pe departe”, a mai afirmat Donald Trump, repetând că a fost „o zi îngrozitoare”.
Despre fariseismul lui Trump
Ambiguitatea lui Trump privind violențele din Charlotesville a fost criticată chiar și de lideri republicani. Din punctul lor de vedere, in loc să condamne fără echivoc rasismul naționaliștilor albi, Trump a creat o falsă echivalență între grupurile neonaziste și adversarii lor, chiar dacă un neonazist a intrat cu mașina într-un grup de contra-protestatari, curmând destinul unei femei de 32 de ani.
Pentru a înțelege semnificația cuvintelor lui Trump, trebuie să înțelegem puțin despre ceea ce reprezintă mișcarea de dreapta. În timp ce membrii săi cu siguranță fac o cauză comună cu marșul neo- naziștilor grupați, acum se consideră ceva diferit. Ei sunt principalii suporteri „intelectuali” la politica de identitate albă promovată de Donald Trump. Ei cred că mișcarea lor este substanțial diferită și se pare că este chiar mai periculos decât politica clanurilor din trecut.
Numai dacă analizăm faptul că Donald Trump îi delimitează pe naziști și îi distinge de neo-confederații, vom avea o imagine de ansamblu foarte clară. Domnia sa face exact ceea ce se vrea în actuala societate, în actuala conjunctură. Printr-un joc abil, perfid, pur politic, Donald Trump nu înfierează lanțul violențelor, ci ” împarte echitabil” vina. Procedeul e deosebit de bine mascat,iar prin arta diplomației instituția prezidențială posedă mai mulți ”acari Păuni”.
Cele mai dăunătoare forme de rău amestecă întotdeauna adevărul și minciunile. De aceea, în câteva dintre afirmațiile lui Trump s-au strecurat multe ambiguități ce lasă loc multiplelor interpretări.
Reacții oficiale
„Trebuie să fim clari. Supremaţia albă este dezgustătoare”, a scris pe Twitter preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan. „Această intoleranţă se opune tuturor valorilor ţării. Nu poate fi nicio ambiguitate morală”, a adăugat el.
„Violenţa la Charlottesville a fost alimentată de o singură parte: de naţionalişti albi care răspândesc rasismul, intoleranţa şi intimidarea”, a declarat pe Twitter senatorul democrat de Virginia Tim Kaine, colistier al lui Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 2016.
„O singură parte” este responsabilă de violenţe, a scris pe Twitter Southern Poverty Law Center care supraveghează grupările extremiste americane. „Supremaţia albă este întotdeauna o eroare”, a menţionat organizaţia.
„Să acuzi ‘ambele părţi’ după Charlottesville?! Nu”, a declarat reprezentanta republicană de Florida Ileana Ros-Lehtinen. „Întoarcerea la relativism atunci când vorbim de KKK, simpatizanţi nazişti şi naţionalişti albi? Clar nu”, a adăugat ea, conform Agerpres.
„Preşedintele Trump este un simpatizant al naţionaliştilor albi neonazişti”, a afirmat într-un comunicat Steven Goldstein, şeful Centrului Anna Franck pentru respectul reciproc, o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului din Statele Unite.
„Fără o declaraţie pregătită, acest preşedinte spune ce gândeşte cu adevărat: a-i pune pe acelaşi plan pe neonazişti şi pe cei care apără drepturile civile este ruşinos şi lipsit de raţiune”, a comentat pe Twitter actriţa şi cântăreaţa Barbra Streisand.
Dreapta și stânga…nedorite extreme prin SUA
Fără îndoială că în Charlottesville au existat susținători fervenți ai stângii, urâți și violenți ce și-au dat întâlnire weekend-ul trecut. Și în ceea ce privește monumentele, Trump are dreptate să sublinieze lipsa unui principiu limitator. Știm deja că unii oameni ale partidelor sau facțiunilor de pe stânga eșichierului politic își privesc ochii și vor demolarea sau înlăturarea monumentelor și a memoriilor care nu au nimic de-a face cu Confederația. Dar tot ceea ce se întâlnește ca importanță în comparație cu încercările lor încăpățânate și furioase, nu doar la echivalența morală nu se compară cu violențele celelalte tabere.La urma urmei, nimeni din tabăra de stânga nu a comis vreo crimă în acel weekend, dar au fost prezenți Charlottesville.
Donald Trump: [de-abia perceptibil.] ” Ai niște oameni foarte răi în grupul ăsta, dar ai și oameni care erau oameni foarte buni pe ambele părți. Ai avut oameni în grupul ăsta – scuza-mă, scuză-mă – am văzut aceleași poze ca și tine. Ați avut oameni din grupul ăsta care au fost acolo pentru a protesta împotriva preluării, pentru ei, a unei statui foarte importante și a redenumirii unui parc de la Robert E. Lee la un alt nume.”
Pe de o parte, această retorică, le câștigă celor agresivi cât și celor naivi …încrederea de a-i face respectabili. Le face o imagine de-a dreptul diferită, angelică . Acum, realitatea e mistificată periculos, deoarece „oamenii foarte fini“ au mărșăluit zgomotos cu torțe scandând „sânge și pământ“ sau „evreii nu ne vor înlocui.“ Mitingul de la Charlottesville a fost unul agresiv, specific „drepturilor“ un miting care a căutat scopul ca să ”lege” grupurile de extremă dreapta, împreună cu toate alte grupuri. Mișcarea de extremă dreapta vrea supremația cu orice preț,în ambele sensuri. Ei doresc puterea în număr mare, iar idealul de drept fascist e în același timp aigurat, bucurându-se de credibilitatea acordată de nume sonore precum Breitbart, Steve Bannon, Milo și chiar de Donald Trump- președintele Statelor Unite.
Sursa foto : Digi24, Flux24,Agora.md ,VOA News
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național