În timp ce toate orașele mari de provincie sărbătoresc ziua națională cu mare fast, ocazie cu care sunt organizate parade militare și parade ale costumelor tradiționale, concerte de muzică populară și dansuri tradiționale, expoziții de obiecte tradiționale si alte evenimente culturale, Constanţa trebuie să facă încă o dată dovada statutului de capitală provincială a inculturii. Fosta și reprezentanta actuală a fostei administrații au făcut dovada incompetenței subfinantand instituțiile de cultură și favorizând dezvoltarea lanțurilor de restaurante fastfood la bulevarde, a cazinourilor și a saloanelor erotice chiar și în zone reprezentative pentru oraș, așa cum este bulevardul Tomis, zona istorică si centrală, unde chiar vis-a-vis de primărie avem un uriaș restaurant Libanez (,,specific local”) și un grandios salon de masaj erotic (Vogue Masaj – Tomis nr.48)cât și multe alte saormerii.
Astfel se face ca mândră ne anunță pe noi Primăria Constanţa, vecina cuminte a saloanelor erotice, că pe data de 1 decembrie vom sărbători specificul național cu fasole și cârnați pentru pensionari și săraci. Este cât se poate de evident faptul că actuala conducere –Făgădău – este fix fosta conducere – Mazăre – având aceleași obiceiuri, singura diferență fiind că fostul primar dansa cu doamne fine în chiloței cocoțat în care alergice iar domnul Făgădău le autorizează acum acelorași doamne probabil saloane erotice în imediata apropiere a primăriei ca să le aibă poate atent sub control.
De ce se intampla acest lucru? Foarte simplu – oamenii care nu își cunosc identitatea culturală sunt foarte ușor de manipulat, lucru cât se poate de evident și confirmat de toți specialiștii în sociologie și psihologie.
Pentru o simplă comparație, nu am ales imagini din Alba Iulia unde cu siguranță sunt organizate evenimentele dintre cele mai frumoase, orașul având o semnificație istorică importantă, am ales o fotografie din Brasov realizată cu aceeași ocazie. Acum evident este cum ar trebui să arate o sărbătoare națională într-un oraș care își cunoaște și își respectă tradiția și originea.
Scăparea vine tot din partea activiștilor constănțeni care se mobilizează împreună cu alți artiști locali pentru a realiza un eveniment cultural si un marș de sărbătoare la aceeași dată și care va avea ca loc de întâlnire zona Harta Dobrogei de lângă parcul primăriei, acolo unde seară de seară se strâng încă numeroși tineri pentru a aprinde lumânări în memoria tragediei Colectiv.
Vă mai recomandăm: “d-le Făgădău, aşteptaţi alte jertfe şi la Constanţa ca să plecaţi?”