
In ultimii ani, optimizarea SEO a devenit un instrument indispensabil al oricarei strategii de marketing online de succes. Acest lucru nu este deloc suprinzator, avand in vedere ca un website care listeaza cat mai sus in topul paginilor de rezultate Google se bucura de un trafic mai mare, precum si de cresteri considerabile ale ratei de conversie si ale vanzarilor. Insa putini stiu cum functioneaza, de fapt, optimizarea SEO.
In primii ani ai internetului, cei care detineau un website si doreau sa obtina pozitii de top in Google, utilizau un set de tehnici cunoscute astazi sub numele de „black hat SEO”, printre care si keyword stuffing-ul, care presupunea folosirea excesiva de cuvinte cheie in continutul paginilor web, reusind astfel sa pacaleasca motoarele de cautare in legatura cu relevanta sa pe un anumit subiect sau domeniu de activitate.
Pe masura ce aceste practici au inceput sa fie din ce in ce mai utilizate, experienta utilizatorului de internet a avut cel mai mult de suferit, in timp ce site-uri de proasta calitate ajungeau sa ocupe pozitii de top in SERP. Sesizand acest fenomen, Google a atras atentia asupra acestui lucru si si-a imbunatatit algoritmii, in asa fel incat site-urile cu continut de calitate si relevant pentru utilizator sa fie afisate inaintea celor care nu aveau nimic de oferit vizitatorilor. Astfel, optimizarea SEO in zilele noastre pune accent pe un continut relevant, care ofera plus-valoare utilizatorilor, fiind un instrument mult mai complex decat in trecut, cand singurul lucru pe care trebuia sa il faci ca sa ocupi pozitii favorabile in Google era sa ai o densitate mare de cuvinte cheie si cat mai multe backlinkuri, de cele mai multe ori cumparate.
Iata cateva aspecte esentiale pentru optimizarea SEO de care trebuie sa tii cont pentru a obtine mai mult trafic organic:
Utilizarea cuvintelor cheie de tip long-tail
Cuvintele cheie sunt expresii reprezentative pentru continutul site-ului tau. De exemplu, daca ai un business online si vinzi laptopuri second hand, cuvantul „laptopuri” poate fi un astfel de cuvant cheie. Desi ar fi ideal ca toti utilizatorii de internet care efectueaza cautari dupa cuvantul cheie „laptopuri” sa ajunga pe site-ul tau, este foarte improbabil sa se intample asta avand in vedere ca exista mii de alte site-uri concurente.
Pentru a reusi sa iti depasesti competitorii, este important sa utilizezi cuvinte cheie long-tail in continut, care sa il ajute pe Google sa restranga numarul de rezultate relevante pentru utilizator. Continuand exemplul de mai sus, daca laptopurile pe care le comercializezi sunt second-hand, atunci unul din cuvintele cheie long tail cat mai relevante pentru motoarele de cautare si utilizatori ar fi „laptopuri second hand”. Este foarte important sa utilizezi cuvinte cheie cat mai specifice pentru a obtine pozitii cat mai bune in motoarele de cautare si a atrage mai mult trafic pe site.
Lungimea si noutatea continutului
Desi nu exista un anumit standard din acest punct de vedere, specialistii in optimizare SEO si marketing de continut recomanda ca textul de pe o pagina web sa aiba o lungime de minimum 500 de cuvinte, in special in cazul articolelor de blog, comunicatelor de presa samd. Deoarece Google pune accentul mai mult pe calitatea continutului si mai putin pe lungimea acestuia, valoarea informationala si relevanta textului pentru utilizatori trebuie sa fie una cat mai cat mare.
In plus, este recomandat ca site-ul tau sa fie actualizat periodic cu continut nou, lucru care ii va semnala lui Google ca inca esti „in business” si ca oferi plus-valoare utilizatorilor. Asadar, daca vrei ca site-ul tau sa listeze pe pozitii cat mai bune in motoarele de cautare, foloseste-te de sectiunea „blog” sau „noutati” a acestuia, unde poti publica articole optimizate pe cuvintele cheie relevante pentru domeniul business-ului tau.