
Majoritatea fabricilor au locuri speciale în care se fac analize ale propriilor materiale si produse si alte teste de calitate. Laboratoarelor de QC și analize din domeniul medical/farma, din industria alcoolului și tutunului, le este necesara o amenajare cu maxim de functionalitate dar si eficienta in utilizarea spatiului pentru ca rezultatele să nu fie viciate și pentru ca operațiunile să se desfășoare în condiții optime. ProiectLAB dezvăluie cum sunt gândite acele spații și cum sunt ele pregătite pentru a deveni operaționale, cu respectarea normativelor in vigoare si a specificului activitatii.
Mobilierul (inclusiv cel de laborator), unul din ultimii pasi in amenajare
Arhitecții și inginerii proiectanți colaborează cu specialiștii si utilizatorii beneficiari pentru a putea elabora un plan de amenajare și pentru a-l putea pune în aplicare cu cat mai putine riscuri.
Înainte de instalarea si punerea in functiune a mobilierului, trebuie stabilite următoarele:
-
arhitectura spațiului, prin înglobarea caracteristicilor și funcțiunii incintei alese;
-
redactarea de devize, calcularea de bugete, întocmirea de contracte cu furnizorii;
-
implementarea instalațiilor, a finisajelor, respectând standarde de specialitate.
Fiindcă, pe parcursul acestor etape, viciile de procedură erau des întâlnite sau se pierdeau din vedere aspecte importante, cei care se ocupau cu proiectarea mobilierului de laborator observau că mobilierul si dotarile pot fi oricât de performante – degeaba, dacă în incintă utilitatile, instalațiile speciale și finisajele, uneori nici compartimentarea interioara nu erau optimizate.
Din dorința de a controla aceste impedimente, soluția găsită de ProiectLAB a fost să se ocupe cap-coadă de acești pași în zona de proiectare, supervizare și consultanță, pentru a putea transforma spațiile în laboratoare care întrunesc standardele specifice pentru:
-
mobilier tehnologic de laborator (pe care le întruneau oricum)
-
sisteme de management de mediu (fiindcă în laboratoare se lucrează inclusiv cu agenți chimici);
-
dulapuri securizate si certificate pentru reactivi chimici;
-
hote de tiraj / nise chimice cu exhaustare;
În ce industrii există laboratoare și spații tehnice cu destinație de testare
Cu precădere, domeniile în care se amenajează sau sunt amenajate astfel de spații și unde efectele muncii pot opri, modifica sau spori producția generală sunt:
- farmaceutică (fabrici de medicamente);
- medicală (laboratoare de analize medicale);
- alimentară (inclusiv laboratoare de food-testing);
- petrolieră (analiza calității produselor petroliere);
- robotică, automotive (măsurare și testare);
- construcții (laboratoare pentru materiale de construcții);
- alcool și tutun (impactul negativ asupra sănătății, calitate).
Activitatea specifica de laborator nu se poate desfasura oriunde, nici de catre oricine. De asemenea, laboratorul, deși un mediu oarecum izolat, trebuie să relationeze si cu alte cu spații precum vestiare, holuri, depozite, scări, zone de circulație, grupuri sanitare etc.
Spațiile destinate analizelor și testării proceselor, materialelor, materiilor, substanțelor trebuie să nu lase loc riscului accidentării personalului, contaminării incintei sau alterării măsurătorilor și rezultatelor. Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare la fiecare proiect de amenajare. Tocmai de aceea, de asta se ocupă profesioniști precum cei de la ProiectLAB.