
Un tratament stomatologic atât de cunoscut, dar touși încă de temut. Aparatul dentar reprezintă un pas important și foarte benefic pentru dantura celor mici, dar, totodată, și pentru adulții care doresc să-și perfecționeze zâmbetul.
Atunci când dinții pacienților sunt prea îngrămădiți sau prea distanțaţi, atunci când există complicații dentare se poate ajusta alinierea acestora cu o multitudine de tratamente ortodontice.
Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile, vizibile sau mai puţin vizibile.
Este la latitudinea fiecărui pacient să decidă ce fel de soluție preferă pentru a-și ajusta dentiția.
Oricare ar fi situaţia pacientului, odată montat aparatul dentar, pentru a păstra dinţii albi, curaţi şi sănătoşi va trebui instituit un periaj corect care înseamnă curăţarea fiecărui dinte în parte, utilizând o periuţă de dimensiune mică pentru a ajunge în toate colțurile.
Brakeții, arcurile, inelele sau aparatele de contenție reprezintă elemente la nivelul cărora particulele alimentare pot stagna cu ușurință, ceea ce face mai dificilă igienizarea dinților.
De aceea se recomandă un periaj atent și minuțios, folosirea aței dentare și a apei de gură, preferabil după fiecare masă pentru a preveni acumularea plăcii dentare, apariția cariilor și afecțiuni ale gingiilor.
Trebuie folosită o periuță cu capătul subțire și perii orientați în direcții opuse ce ajung în locurile greu accesibile. În plus, trebuie curăţată zona dintre gingie şi brackeţi, precum şi pe cea dintre brackeţi şi marginea incizală.
Igienizarea standard în cazul purtătorilor de aparat dentar trebuie suplimentată prin folosirea unor mijloace speciale, cum ar fi periuţele interdentare şi dușul bucal.
Dușul bucal este de 3 ori mai eficient decât ața dentară în reducerea tartrului pentru pacienții cu aparate ore – jetul puternic și reglabil destabilizează resturile alimentare din zonele inaccesibile igienei obișnuite cu periuță și pastă. Acest procedeu de igienizare ar trebui să dureze aproximativ 10 minute pentru a fi eficient.
Instituirea unei igiene riguroase va preveni apariţia cariilor şi colorarea suprafeţelor dentare. Din pricina colării brackeţilor, există şi posibilitatea apariţiei unor decalcificări ale smalţului, ce pot accelera riscul apariţiei cariilor. În timpul purtării aparatului dentar, se indică şedinţe suplimentare de igienizare profesională precum şi aplicarea de fluor.
La cabinetul stomatologic Dentocalm (https://dentocalm.ro ) beneficiați de cele mai bune servicii atât ortodontice (aceștia dispun de o gamă largă de aparate dentare de calitate perfecte oricărui pacient, în funcție de preferințe și probleme), cât și de profilaxie.
Profilaxia reprezintă prevenirea îmbolnăvirii dentare, precum și prevenirea complicațiilor, în cazul afecțiunilor deja existente. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare și a bolii parodontale.
Serviciile de profilaxie pe care le oferă în clinica Dentocalm sunt:
– Relevarea plăcii bacteriene cu revelator de placă;
– Detartraj cu ultrasunete;
– Periaj profesional;
– Air-Flow;
– Fluorizare;
– Sigilarea șanțurilor și fosetelor.
Ei stau la dispoziția ta pe Facebook sau pe propriul lor site pentru a te ajuta în orice moment și a te sfătui.
După îndepărtarea aparatului dentar, pentru a preveni carierea suprafeţelor decalcificate se va face o şedinţă de finisare a smalţului şi aplicări de fluor.
Acasă, pacientul va folosi paste de dinţi bogate în fluor precum şi ape de gură de asemenea fluorurate.
În cazul în care în locul brackeţilor rămân pete albe cretoase se pot folosi paste microabrazive ce acţionează atât chimic, cât şi mecanic, pentru a le îndepărta optându-se apoi şi pentru o albire dentară în cabinetul stomatologic.