Alegerea unui aparat dentar poate părea o sarcină complexă, dată fiind diversitatea opțiunilor disponibile și specificitatea nevoilor fiecărui pacient. De la copii la adulți, fiecare individ necesită o abordare diferită, pentru a obține cele mai bune rezultate. Ghidul actual își propune să vă ajute să identificați opțiunea potrivită în funcție de necesitățile individuale, dar și de preferințele personale.
Care sunt principalele tipuri de aparate dentare?
Pentru a știi cum anume poți alege, trebuie, întâi de toate, să cunoști opțiunile disponibile. Există diverse tipuri de aparate dentare, cu avantaje și dezavantaje specifice, recomandate în mod diferit de către medicii ortodonți, ținând cont de o serie de factori. Printre cele mai comune aparate dentare se numără:
- aparatul dentar fix metalic;
- aparatul dentar ceramic;
- aparatul dentar lingual;
- aparatul dentar cu gutiere transparente.
Aparate dentare metalice
Aparatele dentare metalice, cunoscute pentru eficiența și durabilitatea lor, sunt cele mai tradiționale și mai frecvent utilizate. Aparatul dentar metalic se compune din brackeți metalici atașați pe suprafața dinților, conectați prin arcuri metalice. Aparatele dentare metalice sunt potrivite pentru o gamă largă de corecții ortodontice, de la alinierea dinților până la corectarea mușcăturii.
Aparate dentare ceramice
Aparatele dentare ceramice funcționează similar cu cele metalice, singura diferență dintre cele două fiind dată de materialul din care sunt confecționați brackeții. În cazul aparatului dentar ceramic, brackeții sunt fabricați dintr-un material ceramic de culoarea dinților, dificil de observat. Aparatul ceramic este o opțiune populară pentru pacienții care doresc o soluție mai estetică.
Aparate dentare linguale
Aparatele dentare linguale sunt plasate pe partea interioară a dinților, ceea ce le face complet invizibile din exterior. Deși oferă un avantaj estetic semnificativ, pot fi mai dificil de curățat și pot cauza disconfort inițial în vorbire și masticație.
Aparate dentare invizibile (cu gutiere)
Gutierele sunt dispozitive transparente, detașabile, care sunt schimbate periodic pentru a alinia treptat dinții. Aparatele cu gutiere (de tipul Invisalign sau Spark) sunt aproape invizibile și pot fi îndepărtate înainte de efectuarea periajului dentar sau de consumul de alimente. Gutierele sunt potrivite pentru corecții minore până la moderate, dar pot să nu fie adecvate pentru toate tipurile de probleme ortodontice.
Factori de luat în considerare în alegerea aparatului dentar
Tipul și severitatea problemei ortodontice, gradul de confort, durata tratamentului sau aspectul danturii pe perioada tratamentului ortodontic sunt principalii factori care pot influența decizia cu privire la tipul de aparat dentar potrivit.
Dacă vă confruntați cu probleme severe de aliniere a dinților, în general, întocmai din cauza gravității problemei, preferințele personale pot să devină mai puțin importante, succesul tratamentului fiind dificil de asigurat de anumite tipuri de aparate dentare. În astfel de situații, medicul ortodont vă va recomanda un aparat metalic fix.
De asemenea, dacă suferiți de parodontoză, pentru a nu prelungi foarte mult durata tratamentului, poate fi de preferat să optați pentru utilizarea unui aparat dentar fix. Tratamentul ortodontic la pacienții cu parodontoză este posibil, în mod evident, doar după ce se urmează un tratament pentru parodontoza, așadar după eliminarea pungilor parodontale și a inflamației gingivale.
În schimb, dacă problema ortodontică este minoră sau moderată, puteți opta pentru un tip de aparat dentar mai estetic și care să ofere un grad mai ridicat de confort, precum un aparat cu gutiere.