
In prezent, crearea unui magazin online a devenit o metoda eficienta si inovativa pentru cei care sunt pasionati de domeniul vanzarilor, astfel incat in acest fel au ocazia sa isi faca cunoscute produsele intr-un mod eficient, ilustrativ si de ce nu, personal.
Sa vedem care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont in momentul in care v-ati decis sa va creati un magazin online.
1. Definirea afacerii
Primul pas este sa stiti intotdeauna ce vreti sa faceti. Ceea ce inseamna ca in primul rand trebuie sa va stabiliti cat mai precis publicul tinta. Mai exact, trebuie sa stiti cu exactitate carui public va adresati in principal. De asemenea, trebuie sa luati in considerare anumite piete de nisa – unele exemple includ magazin online de articole de imbracaminte pentru femei de dimensiuni extra-large, sau echipamente de munca pentru femei si gravide. Trebuie sa va alocati timp in a studia atat concurenta cat si profilul general al clientilor pe care ii vizati. Trebuie sa fiti atenti asupra dorintelor clientilor si sa incercati sa le oferiti ceva ce ii va determina sa aleaga magazinul dvs. online, in loc sa mearga la un retailer sau la un hipermarket?
2. Cercetarea pietei
Trebuie sa stiti foarte bine care este concurenta de pe piata pe care doriti sa intrati, cine sunt acestia si cum is prezinta ei magazinul, cum il promoveaza si ce comercializeaza. De asemenea, asa cum am mai spus, este foarte important este sa intelegeti ce anume isi doreste clientul dvs. si sa incercati sa-i oferiti exact ceea ce si-ar putea dori. Ideal ar fi sa va abonati la publicatii prin care sa invatati cat mai multe despre modalitatile eficiente de a vinde in mediul online si, mai mult decat atat, sa aflati ce fac, in domeniul marketingului online si al publicitatii, marile companii care au succes in acest domeniu.
3. Crearea unul design atractiv
Unul din cele mai importante aspecte in ceea ce priveste crearea unui magazin online este partea grafica si interfata cu clientul. Astfel, pasii de care trebuie sa se tina cont cu precadere sunt:
- In urma informatiilor pe care le furnizati despre proiect, compania de webdesign va realiza o prima macheta grafica, in programele de editare grafica de care dispune;
- Ulterior, macheta grafica va va fi trimisa, pentru a oferi un feedback fie ele pozitiv sau negativ. Odata cu acesta, trimiteti si eventualele obiectii sau modificari pe care le doriti.
- Dupa realizarea modificarilor trimise, si dupa ce veti accepta macheta magazinului, se va intocmi, in cele din urma, macheta grafica finala, de multe ori denumita si sablonul grafic al magazinului sau template-ul magazinului.
4. Configurarea magazinului online
Dupa parcurgerea pasilor mentionati anterior, urmeaza instalarea platformei de magazin online pe site-ul de gazduire, pe care compania la care ati apelati vi l-a oferit. Urmeaza instalarea aplicatiilor aferente pe platforma si configurarea magazinului pentru o functionalitate optima. Intotdeauna sa testati toate functionalitatile cerute si instalate, pentru a avea certitudinea ca magazinul functioneaza corect.
5. Personalizarea magazinului online
Avand in vedere faptul ca totul a decurs ca pe roate, urmeaza ca magazinul online sa fie personalizat conform dorintelor si planului dvs. Ce inseamna asta?
- Plasarea unei sigle care sa va reprezinte, eventual si a unui slogan atractiv si unic.
- Structurarea catalogului de produse pe sectiuni usor de inteles si accesat – daca vindeti sosete, de exemplu, nu va doriti ca accesarea sectiunii de sosete sa se faca dupa cinci click-uri pe diverse link-uri, ci dupa cel mult un click.
- Plasarea produselor in catalogul de produse al magazinului online, cu toate informatiile disponibile afisate, pe cat posibil, direct pe pagina de produs.
- Crearea de oferte speciale si reduceri, eventual coduri promotionale sau alte unelte de atragere a clientilor in noul magazin online.
- Nu in cele din urma, personalizarea tuturor mesajelor trimise prin email clientilor sau afisate pe ecran acestora, pentru a fi in armonie cu numele si grafica magazinului online.
6. Finalizarea magazinului online
Astfel, magazinul dumneavoastra online este aproape gata. De ce aproape? Pentru ca mai ramane ca magazinul online sa fie lansat pe piata si publicul dvs. tinta sa afle de lansarea lui, iar acest pas presupune actiuni de marketing si publicitate care nu fac obiectul acestui scurt ghid de creare a unui magazin online, desi este un pas la fel de important ca si crearea magazinului, in sine.