Organizatorii acestui eveniment au afirmat faptul că au reunit ţările pentru a căuta cele mai bune metode de „demascare a corupţiei, astfel încât să nu se mai poată ascunde nicăieri”. România a participat în calitate de partenere la acest summit și a comunicat determinarea de a accelera lupta împotriva corupției.
Premise și declarații
„Corupția este cancerul care îmbolnăvește inima atât de multe dintre problemele „, a afirmat David Cameron , miercuri, 10 mai într -un interviu acordat și publicat pe site-ul ziarului The Guardian . La doar o lună după ce a fost prins în focul ” anchetelor din Panama ” , joia trecută a organizat primul summit mondial anticorupție în Londra .
Scopul declarat se leagă de semnarea celor cincizeci și trei de lideri din tot atâtea țări au prezentat ” prima declarație mondială împotriva corupției „, și a inițiat o colaborare internațională mai fermă împotriva banilor murdari . În ceea ce privește viitorul sprijin al abordării domnului Cameron a declarat FMI într -un raport publicat miercuri că doar 2 % din avere la nivel mondial se evaporă anual în evaziune fiscală și a corupției.
International Transparency
Astăzi, „mai mult de 6 miliarde de oameni trăiesc în țări cu probleme grave de corupție,” este de acord judecătorul Transparency International. Acest ONG cu sediul la Berlin, creat în 1993 a devenit standardul mondial pentru criptarea și evaluarea stării corupției în lume. Dispunând de peste o sută de birouri din întreaga lume, Transparency International definește corupția ca fiind „abuzul de putere confiscate pentru câștig privat” și împarte corupția în trei tipuri. „Marea corupției”, constând din acte „comise la un nivel înalt de guvernare”. În ceea ce privește „mica corupție”, adică actele de trafic de influență și abuz în fiecare zi și cele de „corupție politică”, sunt de fapt o „manipulare a politicilor, instituțiilor și normelor în alocarea resurselor și fondurilor de către factorii de decizie politică.”
International Transparency este cunoscută pentru publicarea în fiecare an, începând din 1995, un „indice de percepție a corupției” în lume. Aceasta este o „percepție” bazată pe un corpus de date publicate și nu pe termeni reali și absolute, din moment ce corupția, în esență, „include, de obicei, activități ilegale, care sunt în mod deliberat ascunse și sunt revelate numai prin scandaluri, investigații și urmăriri.
” Raportul realizat de ONG-uri, nu este, prin urmare, cu siguranță exhaustiv privind starea corupției în lume. Transparency International face ca aceste date să fie puse asemeni unei hărți, în cazul în care fiecare țară are un punctaj (la 0 la 100 cele mai corupte pentru țările cele mai etice) și un rând: mai mult țara are un rang înalt, cu atât mai mult fie corupte, potrivit ONG-ului.
Cum fiecare ONG stabilește indexul său ?
Pentru ediția din 2015, au fost utilizate douăsprezece surse de date diferite:
Rating a Guvernării – Banca Africană de Dezvoltare – 2014
Indicatori de guvernare durabilă – Fundația Bertelsmann – 2015
Index de transformare – Fundația Bertelsmann – 2016
Rating Riscului de țară – 2015
Economist Intelligence Unit -un raport asupra națiunilor în tranziție
Freedom House – 2015 Rating-ul și Riscul de țară 2014
Global Insight- Raport anual pentru competitivitate – IMD – 2015
Analiza din Asia pe probleme politice și de consultanță pentru economia de risc – 2015
Ghid pentru risc internațional 2015 – Servicii politice de risc
Evaluarea politicii și a performanței instituționale ale țărilor – Banca Mondială – 2014
Sondaj de opinie directori – Forumul Economic Mondial – 2015
Indexul statului de drept – Propunere globală Justiție – 2015
Explicații și acțiuni
Sursele ONG-urilor sunt organizații și instituții private „independente” și „specializată în analiza guvernării și a mediului de afaceri”, spune transparență. Acestea sunt de fapt think tank-uri și întreprinderi, precum Fundația Bertelsmann, grupul lider mass-media germană, inclusiv proprietarului, RTL Group și acționarul majoritar al Prisma Media. Dacă ne luăm, de exemplu, „indicatorii de guvernare durabila”, publicat de Fundația această, ce a adus nou studiul Transparency International?
ONG-ul a notat următoarele: „Indicatorii de guvernare durabilă (SIG) examinează guvernanța și procesele de luare a deciziilor în toate statele membre ale OCDE și Uniunea Europeană, cu scopul de a evalua necesitatea unei reforme fiecare dintre aceste țări și capacitatea acestora de a le pune în aplicare. ” În ceea ce privește corupția, Transparency International sesizează răspunsurile la o întrebare studiată de către Fundația: „Există orice măsuri de prevenire a funcționarilor publici să abuzeze de poziția lor pentru câștig personal? Experții „Dispeceratului Berstelmann Fundația” „din cele 41 de țări OECD, responsabile pentru a da un punctaj între 1 și 10 pentru fiecare țară au indicat faptul că „deținătorii de funcții publice pot folosi poziția lor pentru câștig personal, fără teama de consecințe juridice sau de publicitate negativă.” Și vice-versa pentru alți indici. După ce sunt preluate, datele sunt sortate și standardizate pe o scară de la 0 la 100, vizând astfel amploarea Transparency International.
Așa cum se observă cu indicatori de guvernare durabilă, fiecare sursă nu acoperă în mod necesar întregul glob pentru o țară inclusă în IPC, deoarece este necesar ca trei surse să evalueze un nivel minim de corupție. ONG ul va calcula apoi un punctaj mediu pentru fiecare țară, rotunjită la un număr întreg.
La finalul summitului, țările participante au reiterat într-o declarație comună necesitatea combaterii corupției la nivel global.
Mai multe documente puteți să le aflați AICI dar și aici, inclusiv și în acest site!
Sursa foto : gibraltarpanorama.gi, bestpaths.com
Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional