Conform legilor in vigoare, pentru a putea circula pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi a Romaniei, toti utilizatorii de autovehicule sunt obligati sa aiba o rovinieta valabila. Cu toate ca aproape orice sofer stie ca are aceasta obligatie, se nasc multe intrebari pe marginea acestui subiect, mai ales in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea legii. In continuare, iti vom oferi ocazia de a afla raspunsurile la cele mai comune intrebari despre rovinieta:
Cand sunt obligat sa achizitionez o rovinieta?
Conform legii, soferii sunt obligati sa detina o rovinieta valabila atunci cand circula pe reteaua de drumuri nationale si austrazi din Romania, definita in Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 , la art. 1 alin. (1) lit. d), cu exceptia sectoarelor de drum pentru care se vor aplica tarife de concesiune. Asadar, ai nevoie de o rovinieta valabila atunci cand circuli cu masina pe autostrazi, drumuri expres, drumuri nationale europene (E), drumuri nationale principale (DN) si drumuri nationale secundare.
Cum pot intra cel mai usor in posesia unei roviniete?
Cea mai simpla, rapida si eficienta modalitate de a cumpara o rovinieta, care te scuteste de drumuri si te ajuta sa economisesti timp pretios, este prin intermediul site-ului Roviniete.ro. Tot ce trebuie sa faci este completezi datele personale si ale autovehiculului intr-un formular online, urmand sa primesti rovinieta online pe adresa de e-mail.
Cat costa o rovinieta online?
Pretul unei roviniete online variaza in functie de tipul autovehiculului (categoriile A, B, C, D, E, F, G, H) si de perioada de valabilitate (1 zi, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni). Pe site-ul www.roviniete.ro poti gasi o lista detaliata cu preturi.
Am fost amendat pentru lipsa unei roviniete valabile. Daca am achitat amenda, mai sunt obligat sa imi cumpar o rovinieta?
Achitarea amenzii nu te scuteste de obligatia de a detine o rovinieta valabila atunci cand circuli pe drumurile nationale si autostrazile din Romania. Asadar, trebuie sa achizitionezi o noua rovinieta, chiar daca ai platit sanctiunea contraventionala.
4. Am cumparat o rovinieta imediat dupa ce am trecut prin fata camerei de control fara o rovinieta valabila. Mai exista riscul sa fiu amendat?
Conform legii in vigoare, daca optezi ca ziua de inceput a valabilitatii rovinietei sa fie ziua in curs, aceasta isi va incepe termenul de valabilitate in momentul in care informatiile aferente sunt inregistrate in baza de date SIEGMCR. Daca momentul in care treci prin fata camerei este anterior inceperii valabilitatii rovinietei, esti pasibil de amenda.
6. Unde sunt plasate cele mai multe camere video fixe pentru controlul rovinietelor?
Conform CNAIR, cele mai multe camere video fixe sunt amplasate pe Drumul National 1 (Osorhei, Timisul de Sus, Sebes, Sercaia, Valcele, Barcanesti/Romanesti), Drumul National 2 (Maracineni, Nicolae Balcescu, Motca, Iacobesti), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Cosoveni, Draganesti Vlasca, Mehadia) si Drumul National 15 (Vaduri, Garleni, Calugareni, Sangeorgiu de Mures).
Singurele camere video fixe amplasate pe autostrazi sunt pe A1 (Petresti), A2 (Fetesti, Glina) si A3 (Snagov).