
„Marşul speranţei” a atras, din nou, interesul presei străine asupra României.
Presa internationala a acordat spatii ample, sambata seara, manifestatiei de protest din Bucuresti si din alte orase ale tarii noastre.
Numerosi corespondenti ale unor agentii de presã au fost prezenti si au însoţit unul dintre grupurile de protestatari pe traseul spre Bucureşti. Ei au descris publicului internaţional frământările din politica românească.
Zeci de mii de romani au protestat, sambata, fata de haosul si siruatia ambiguã din legislatia adoptata de cãtre Parlament, despre care criticii spun ca va face mai dificila urmarirea penala a criminalitatii si a coruptiei la nivel inalt, transmite Associated Press.
Protestatarii s-au contrat putin cu jandarmii in timp ce se aflau in Piata Universitatii din Bucuresti. Manifestantii au strigat: „Hotii, hotii!” si „Demisia!” De asemenea,au fluierat si au fluturat steaguri tricolore. Apoi, au plecat in mars spre Parlament.
Protestatari de toate varstele au venit sa-si „exprime revolta fata de guvernul de stanga, unii insotiti de caini sau de copii,” adauga sursa citata.
Associated Press l-a intervievat pe Tiberiu Calinescu, un arhitect de 30 de ani, care-si purta fiica de 4 luni in brate: „Am venit aici pentru viitorul fiicei mele (…) vreau sa traiesc intr-o tara civilizata si apropiata de standardele europene”.
Canalul Euronews a avut un reporter la Bucuresti care a transmis toata ziua despre manifestatiile de protest.
Si AFP a scris despre zecile de mii de romani care au iesit in strada, sambata, la Bucuresti si alte orase mari, pentru a spune „Nu coruptiei” si unei reforme controversate a Justitiei, dorita de majoritatea de stanga.
Agenţia France Presse a estimat că peste 30.000 de români au manifestat la Bucureşti şi în marile oraşe împotriva corupţiei şi a unei reforme controversate a justiţiei dorită de majoritatea de stânga.
“Suntem aici pentru a cere conducătorilor să nu se atingă de justiţie”, a declarat omul de afaceri Marius Constantin, în vârstă de 49 de ani, venit de la Sibiu pentru această manifestaţie.
AFP a evidentiat faptul că aceste manifestaţii intervin la câteva zile după demisia forţată a premierului social-democrat Mihai Tudose şi numirea ca şef al Guvernului al eurodeputatei Viorica Dăncilă, care susţine legile controversate.
Agenţia franceză a subliniat că 5.000 de persoane au manifestat la Cluj şi Timişoara şi 3.000 la Iaşi.
De asemenea,nydailynews.com a scris despre protestele din România, subliniind că pe lângă miile de oameni din Bucureşti s-a protestat şi la Cluj, Timişoara, Constanţa, Bacău, Sibiu şi Iaşi.
Sursa foto :http://afp.com
Sinteza acestui material a fost realizatã de cãtre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor sef al ziarului Criteriul National