Escarele de decubit se dezvolta la pacientii care nu isi schimba pozitia in pat sau in sezut in mod regulat si apar din cauza limitarii fluxului de sange si a presiunii asupra pielii. In ciuda faptului ca pot fi prevenite, escarele de decubit sunt o problema serioasa si destul de frecventa in randul persoanelor imobilizate sau foarte varstnice.
Ce sunt escarele de decubit?
Denumite si leziuni de decubit sau ulcere de presiune, escarele de decubit sunt rani ale pielii si tesutului subiacent, cauzate de presiunea prelungita pe anumite zone ale corpului.
Aceste leziuni apar cel mai adesea la pacientii cu mobilitate limitata si la rezidentii caminelor de batrani. Fluxul limitat la omoplati, coccis, calcai, umeri, coate sau spatele capului provoaca distrugerea tesuturilor, ducand la rani deschise si infectii.
Care pot fi cauzele escarelor de decubit?
Mai multi factori pot duce la dezvoltarea escarelor de decubit la persoanele din caminele de batrani sau din spitale, majoritatea cazurilor fiind legate de neglijenta sau ingrijire necorespunzatoare. Acesti factori includ:
-
Imobilitatea – Persoanele care sunt imobilizate la pat sau in scaunul cu rotile prezinta cel mai mare risc de a dezvolta o astfel de rana. Fara o schimbare regulata a pozitiei corpului, fluxul sanguin in anumite zone ale corpului este restrictionat, provocand leziuni tisulare. Tocmai pentru a ajuta la evitarea presiunii prelungite la pacientii imobilizati, au aparut pe piata niste saltele speciale, numite saltele antiescare. Acestea ajuta la redistribuirea presiunii pe toata suprafata corpului, diminuand foarte mult riscul de aparitie a escarelor;
-
Nutritia precara – Varstnicii si persoanele bolnave care sunt subnutrite sau deshidratate prezinta un risc deosebit de mare de a dezvolta ulcere de presiune. Nutritia si hidratarea corespunzatoare sunt esentiale pentru mentinerea unei pieli sanatoase si pentru promovarea vindecarii ranilor.
Pericolul escarelor de decubit netratate
Daca nu este tratata, o leziune de decubit poate duce la o serie de complicatii severe si chiar la deces. Progresia unui astfel de ulcer poate duce la:
-
Infectii – Ranile deschise se pot infecta cu usurinta. Iar daca infectia se raspandeste, poate duce la afectiuni severe, cum ar fi celulita sau chiar infectii ale fluxului sanguin;
-
Sepsis – Una dintre cele mai periculoase complicatii ale unei escare netratate este sepsisul, o stare infectioasa generalizata ce poate pune viata in pericol;
-
Osteomielita – Aceasta afectiune apare atunci cand o infectie se raspandeste la oase si necesita tratament medical extins;
-
Deces – In cazuri extreme, o escara de decubit netratata, in special in stadiul 4 (cel mai sever stadiu), poate duce la deces.